"Zakon devet gradova"

U grobničkom Kaštelu niče spomen-park skulptura u kamenu

Sanja Gašpert

Tomislav Pavletić, Goran Štimac i  Zvonimir Kamenar / Snimio Silvano JEŽINA

Tomislav Pavletić, Goran Štimac i Zvonimir Kamenar / Snimio Silvano JEŽINA

Sljedećih će mjeseci devet hrvatskih kipara u kamenu stvarati devet monumentalnih skulptura,  obilježavajući 20. godišnjicu Međunarodne likovne kolonije Grobnik



GRAD GROBNIK U drevnom grobničkom Kaštelu jučer je započela realizacija projekta stvaranja novog hrvatskog spomen-parka skulptura pod nazivom »Zakon devet gradova«, u kojemu će sljedećih mjeseci devet hrvatskih kipara u kamenu stvarati devet monumentalnih skulptura.


Riječ je o projektu koji organizira Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, a u sklopu programa obilježavanja 20. godišnjice Međunarodne likovne kolonije Grobnik.


Kako je kazala predsjednica grobničke Katedre Vlasta Juretić, Katedra je još prije nekoliko godina počela s pripremama jedinstvenog spomen-parka skulptura, a uvod u taj do sada najzahtjevniji Katedrin program bio je dječji kulturni proizvod »Zakon devet gradova«, stvoren u protekle dvije godine.




Istovremeno, buduće spomen-područje će, smatra Juretić, biti i nova hrvatska turistička destinacija, koju će u kamenu stvarati i stvoriti devet hrvatskih umjetnika. Glavni Katedrin partner u projektu spomen-parka je tvrtka Kamen iz Pazina, a za potrebe izrade skulptura proteklih je dana iz Kanfanara stiglo pedesetak tona istarskog kamena.


Zasad je sudjelovanje u projektu potvrdilo sedam kipara – Zvonimir Kamenar, Ljubo de Karina, Kuzma Kovačić, Goran Štimac, Kruno Vrgoč, Hrvoje Urumović i Tomislav Pavletić, a u tijeku su dogovori s još dvojicom kipara. Jučer ujutro svoje su kamene blokove postavljene na raznim lokacijama unutar i oko Kaštela birala trojica kipara – Zvonimir Kamenar, Tomislav Pavletić i Goran Štimac.


– Drago mi je ponovo doći u Kaštel i raditi zajedno s kolegama, jer, taj rad u društvu ima svojih draži. Imam koncept koji je postavljen tako da sve što se prilikom izrade skulpture dogodi, bude prihvatljivo. Sam rad trajat će ovisno o intenzitetu, ali i vremenskim uvjetima. Radit ću skulpturu bez dekoracije, ali da bude uklopiva u sam ambijent – kazao je Goran Štimac.


Tomislav Pavletić, inače dugogodišnji član grobničke Katedre, već je sudjelovao u puno Katedrinih projekata.


–  Ovaj projekt je slijed skupne izložbe »Priziv na devet«, koji nastavlja devet kipara, vezan je uz devet frankopanskih gradova, a temelj mu je Vinodolski zakon. Moja skulptura tematski će biti vezana uz grad Bakar pa će, s obzirom na njegovu pomorsku tradiciju, imati oblik jedra, nosit će naziv »Regata«, a radit ću je pod motom »punim jedrima«. Bit će to, ustvari, splet jedara – kazao je Pavletić.


Rad kipara Zvonimira Kamenara bit će vezan uz trsatski kaštel, točnije kulu s Trsata.


– Kako sam ja s Trsata, volim ga uvijek promovirati, pa će tako moj rad biti vezan za to područje, odnosno trsatsku kulu. Koliko će trajati izrada skulpture, to će ponajprije ovisiti o vremenu, odnosno vremenskim prilikama, ali i količini energije koju budem uložio u samu izradu – kazao je Kamenar.


Inače, ovogodišnji se saziv umjetnika po mnogočemu razlikuje od dosadašnjih, ponajprije zbog toga što je dvoslojan – devet umjetnika kipara tijekom sljedećih mjeseci radit će na svojim skulpturama, a devet umjetnika iz Hrvatske i drugih zemalja istovremeno će provoditi jedinstvenu izložbu »Priziv na tri, šest i devet«, koja će tijekom trajanja, od svibnja do kolovoza, prerasti u čak 13 izložbi.


Od 21. svibnja do danas su u ovoj neuobičajenoj izložbi provedene tri, a upravo su u tijeku tri nove izložbe u jednoj izložbi – izložba tri inozemna umjetnika, Hetty van der Linden (Nizozemska, Lito Demuro (Argentina) i Lorenzo Moya (Čile), izložba tri mlade umjetnice s ovog područja, Barbare Brnelić, Dajane Radoš i Romine Mejak te izložba likovnih radova umjetnika Tome Gerića, Miljenke Šepić i Marijana Mavrića.