Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Predstavljen časopis

U Zajednici Talijana u Rijeci: Jubilarne ''Minoranze'' bit će posvećene Rijeci kao EPK

Foto M. Aničić
Foto M. Aničić
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2018. u 17:31 2018-10-20T17:31:31+02:00

RIJEKA U Zajednici Talijana u Rijeci časopis »Minoranze – Manjine« predstavili su direktor časopisa, televizijski izvjestitelj iz Rima Silvije Tomašević, predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci Melita Sciucca i pjesnik Giacomo Scotti.

Promocija časopisa bila je koncipirana kao intervju s Silivijem Tomaševićem, a iz odgovora doznali smo da časopis izlazi dva puta godišnje, početkom ljeta i zimi, te da će početkom prosinca biti objavljen jubilarni 10. broj časopisa, koji će velikim dijelom biti posvećen i Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture. U broju koji je ovaj put predstavljen članci su posvećeni ekonomiji i turizmu a posebno nautičkom turizmu.

Melita Sciucca je najavila kako će se 24. studenog održati okrugli stol o dvojezičnosti. Tomašević je kazao kako se u Trstu vodi računa o hrvatskoj manjini i njeguje hrvatski jezik i kultura, te otkrio pojedinosti o Hrvatima iz Molisea, regije u južnoj Italiji, koji govore arhaičkim hrvatskim jezikom. Govorio je i o knjizi o Morčiću koju je radio zajedno Gjonom Antonijem, a na upit o projektu vezanom za Muzej Morčića kazao kako su u tijeku pregovori da se u jednom dijelu Muzeja Grada Rijeke otvori Muzej Morčića koji bi bio koncipiran kao muzej-radionica koju bi vodio Antoni. Scotti je naglasio da je sretan što takav časopis izlazi i istaknuo važnost da u njemu budu zastupljene i teme o kulturi, te zadovoljstvo što će naredni broj biti posvećen Rijeci europskoj prijestolnici kulture. Direktor časopisa je istaknuo i kako je riječ o publikaciji koja spaja dvije zemlje, Hrvatsku i Italiju. te njihovu ekonomiju i kulturu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu