Slavlje različitosti

U ZAGREBU PRIDE, U RIJECI SMOQUA Prvi riječki festival queer i feminističke kulture

Ljiljana Hlača

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Festival proizlazi iz djelovanja riječke Lezbijske udruge Lori na području prava seksualnih i rodnih manjina, a jedan od ciljeva jest razvijanje queer i feminističke kulture 



RIJEKA Informativnim štandom Udruga Lori i PaRiter, Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, Centra za građanske inicijative Poreč, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava koji će biti danas od 11 sati postavljen na Korzu započet će Smoqua – regionalni festival queer i feminističke kulture koji se prvi put održava u Rijeci.


Na štandu će svi posjetitelji moći dobiti informacije o radu ovih organizacija koje se bave pravima žena, LGBTIQ pitanjima, ali i o samom Festivalu koji donosi umjetničke i audiovizualne sadržaje, radionice i panel rasprave.


Festival proizlazi iz dugogodišnjeg aktivističkog djelovanja riječke Lezbijske udruge Lori na području prava seksualnih i rodnih manjina, a jedan od ciljeva jest razvijanje gueer i feminističke kulture. Ova regija područje je snažnog patrijarhata i heteroseksizma, ali i ujedno područje snažnog pokreta otpora.




– Naša je namjera da se ovaj Festival kontinuirano održava u Rijeci i da Rijeka bude prepoznata po njemu. Zagreb ima Povorku ponosa, a Rijeka bi onda dobila Smoquu, rekla nam je Danijela Almesberger iz Lori, najavljujući ovaj događaj zajedno sa svojim suradnicama, Marinellom Matejčić aktivisticom iz Udruge PaRiter te Nikom Rukavinom, riječkom multimedijalnom umjetnicom. Upravo će Matejčić sutra biti moderatorica na tribini »Sprega aktivizma i zagovaranja – kome su odgovorne institucije« što će se održati u Dnevnom boravku s početkom u 18.15. Nika Rukavina sutra će izvesti javni performans naziva »Bičevanje riječima« na Korzu s početkom u 17 sati.


Rijeka ima velikog kapaciteta za održavanje ovakvih manifestacija: razvijeno civilno društvo i pojedince koji su spremni na suradnju. Ovaj grad uvijek je bio otvoren za različitost, a u Lori priznaju da je puno lakše raditi sada nego prije 16 godina, kada su se tek osnovale.


– Građane jako zanima što radimo, kakav je trenutno položaj LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, vole komentirati i stavljati sve to u kontekst s trenutnom situacijom u državi. Nadalje jako puno ljudi podržava ovaj projekt i sretno je što će se on održati, naglašavaju dalje naše sugovornice.


Kao posebnost Festivala za danas je organizator najavio queer šetnju koja bi trebala otkriti rijetke povijesne činjenice o riječkom aktivizmu i queer kulturi. Šetnja počinje u 15 sati, a kreće se od štanda na Korzu prema staroj jezgri grada, te tribinu »Queer – feminizam: nepozicija slobode, izazovi i odgovornosti« koja počinje u 17 sati u Mini Art -kinu. Osnovni koncept ove tribine je propitivanje slobode u odnosu na višestruke opresije – društvene, kulturne, institucionalne ali i one individualne. Smoqua završava u subotu koncertom prvog mješovitog lezbijsko-feminističkog, ali i antifašističkog zbora u regiji i uopće u ovom dijelu Europe, Le Zbor u klubu Bačva. Koncert počinje u 21 sat.