Povećani priljev kupaca u knjižarama

U Školskoj knjizi redovi, u V.B.Z.-u bez većih gužvi

Sanja Gašpert

Prava navala na knjižare očekuje se sljedeći tjedan, budući da neki srednjoškolci tek početkom školske godine saznaju od svojih nastavnika točan popis udžbenika



RIJEKA » Očekivano, prve veće gužve u riječkim knjižarama počele su ovaj tjedan, nekoliko dana prije početka škole, a one najveće očekuju se od ponedjeljka, 8. rujna, kada počinje nova školska godina. Kako je i najavljeno, školski udžbenici u knjižare su počeli stizati nakon 25. kolovoza, tako da je dio roditelja, posebice prvašića, kupovinu knjiga već obavio još krajem kolovoza. Ipak, veći dio njih je, najvjerojatnije zbog sezone godišnjih odmora, kupovinu udžbenika ostavio za početak rujna. Posebice se to odnosi na srednjoškolce, čija se »navala« na knjižare očekuje tek sljedeći tjedan, budući da će tek početkom školske godine znati točan popis udžbenika. Naime, iako je obveza svih škola objaviti na vrijeme popis školskih udžbenika, bilo na oglasnim pločama škole ili na njezinim internet stranicama, dio škola, posebice srednjih, to objavljuje tek uoči početka školske godine, uz napomenu kako dio profesora, posebice onih stručnih predmeta, svoje popise daju u prvim danima nastave.


  


Naručeni kompleti


Velike gužve i jučer su zabilježene u Školskoj knjizi, kako u samoj knjižari, tako i ispred nje, na ulici. Roditelji su uglavnom dolazili po unaprijed naručene komplete školskih udžbenika, ali je dio njih došao po dvije do tri knjige koje im nedostaju. Kako doznajemo, u Školskoj knjizi udžbenici su stigli na vrijeme, prodaju se najprije kompleti koji su naručeni, ali već godinama postoji mogućnost i prodaje dijela udžbenika u slobodnoj prodaji. Građani u redu čekaju od pola sata do sat, ovisno o tome po koliko su udžbenika došli, a knjige u slobodnoj prodaji nekada »planu« i u sat vremena, pa se naručuju nove.


   Riječanka Kristina Dulaj došla je po udžbenike za svog sina Enrika, koji kreće u drugi razred Medicinske škole.    – Knjige za srednju školu nisam naručivala, nego ću ih kupiti u slobodnoj prodaji, dok sam za svog drugog sina, osnovnoškolca, knjige naručila putem interneta i sve naručeno dobila. Tako je lakše, jer ću sada sigurno dugo čekati za ove druge knjige. Gdje god kreneš, čekaš. Tako sada sin čeka karticu za autobus na jednoj strani, gdje su nesnosne gužve, a ja za knjige, izgubit ćemo pola dana, kazala je Dulaj.    Nino Mohorovičić iz Opatije ove godine kreće u osmi razred i knjige kupuje već nekoliko dana te misli da će ga stajati oko tisuću kuna.    – Nisam naručivao knjige, pa sad svaki dan kupujem po nekoliko komada. Ovdje je velika gužva, ali što mogu, čekat ću kao i drugi.    I Rebeka Đarmati došla je iz Opatije u Rijeku po knjige za četvrti razred srednje škole – Prve riječke hrvatske gimnazije.    – Sestra, koja ove godine kreće u prvi razred srednje škole i ja naručile smo knjige preko interneta, upravo iz razloga da izbjegnemo gužve. Međutim, od naručenog smo dobili samo pola, pa ostatak moramo kupovati u slobodnoj prodaji, kazala je Đarmati.

  


Revniji osnovci


I dok je, kao i u Školskoj knjizi, i u Profilu jučer vladala gužva, u knjižari V.B.Z. u trenutku dolaska naše novinarske ekipe »propuh«.    – Trenutno nema nikoga, kupci dolaze »na refule«. Ujutro su gužve manje, a poslijepodne i navečer knjižara bude puna kupaca. Kod nas zasada nema velikih gužvi jer smo većinu naručenih knjiga već prodali, a riječ je o školskim udžbenicima uglavnom za osnovnu školu, koje su naručene. Ove su godine udžbenici stigli nešto ranije, a građane smo prilikom naručivanja obavijestili da stižu nakon 25. kolovoza, tako da su od tada oni i dolazili po svoje knjige. I inače osnovnoškolci udžbenike kupuju znatno ranije, ali svakako prije početka školske godine, dok učenici srednjih škola po knjige počnu dolaziti početkom nastave, kazao je voditelj knjižare V.B.Z. Robert Šepac. Dodao je kako V.B.Z. neće imati u slobodnoj prodaji udžbenike za osnovne škole, ali su za srednje škole one u prodaji.    Jedan od kupaca kojega smo ipak zatekli u V.B.Z.-u bio je Riječanin Mario Vurdelja, koji je došao po udžbenike za svoju sestru Miu, od ove godine srednjoškolku.    – Jako sam zadovoljan. Knjige smo prije naručili i sada sam ja došao po njih. Sviđa mi se što sve ide brzo, nema gužve, a i sve je lijepo i uredno spakirano, kazao je Vurdelja.    Inače, od ove školske godine udžbenici su novi i izmjenjeni, a njihove su cijene od 566 kuna do 1.232 kune za komplete osnovnoškolaca, dok su, što se tiče srednjoškolskih udžbenika, najskuplji oni za gimnazijske programe, pa tako komplet za 1. razred gimnazije stoji čak 1.985 kuna, za 2. razred 1.741 kuna, za treći 1.766 te za četvrti razred gimnazije 1.733 kuna.