Između nas

U Rijeku stiže potresan film o rodilištima koji je HRT odbio prikazati. Oprez: Nije za trudnice

Portal Novilist.hr

Nažalost, surova stvarnost slovačkih rodilišta i praksi u mnogim detaljima nalikuje iskustvu rađanja u Hrvatskoj

Nažalost, surova stvarnost slovačkih rodilišta i praksi u mnogim detaljima nalikuje iskustvu rađanja u Hrvatskoj

Iza tih vrata, čudesan čin rađanja je samo rutinski posao osoblja, a svi se moraju prilagoditi suludim pravilima koja se desetljećima nisu mijenjala



RIJEKA Zainteresiranim Riječankama i Riječanima u četvrtak se pruža prilika pogledati potresan dokumentarni film “Između nas” o situaciji iza zatvorenih vrata rodilišta, koji je HRT odbio prikazati. Projekcija će biti održana u četvrtak, 8. studenog u 18 sati u Circolu, uz slobodan ulaz, a nakon filma uslijedit će diskusija o viđenome.


Službeno objašnjenje s javnog servisa o odbijanju prikazivanja filma jest da prikazivanje svakodnevice rodilišta u srednjoj Europi “ne predstavlja konstruktivan doprinos rješavanju problema u našem zdravstvenom sustavu”.


No, ovo objašnjenje nije spriječilo Udrugu PaRiter i Udrugu Roditelji u akciji – Roda da, u suradnji sa Zajednicom Talijana Rijeka, film prikažu u Rijeci. 


Glasno prekidanje šutnje




– Nismo odustale! Godinama nam govore da šutimo i trpimo; u obitelji, na poslu, na ginekološkom stolu. Vrijeme je da kažemo: “Dosta!” i glasno prekinemo šutnju, pojašnjavaju organizatorice.


Hrabra redateljica Zuzana Limova iz Slovačke snimila je dokumentarni film “Između nas” koji je podigao popriličnu prašinu u Slovačkoj, a vodi nas iza zatvorenih vrata rodilišta gdje samo trudnice smiju ući.


Iza tih vrata, čudesan čin rađanja je samo rutinski posao osoblja, a svi, pa tako i one primalje i liječnici koji uviđaju nedostatke ovakvog pristupa, moraju se prilagoditi suludim pravilima koja se desetljećima nisu mijenjala.


Umjesto da slijede svoju intuiciju tijekom rađanja novog života, najprirodnijeg događaja, žene moraju slijepo slušati naredbe zdravstvenih djelatnika, podvrgnuti se zastarjelim postupcima, tijekom kojih rijetko tko ima sluha za njihove osjećaje i potrebe.



Autentični kadrovi snimani su tijekom porođaja u javnim bolnicama u Slovačkoj, a slijede priče žena koje su se usudile progovoriti. Razgovori sa zdravstvenim osobljem razotkrivaju mračnu stranu zdravstvenog sustava koji radije bira lijekove, pa čak i silu, nego humanost.


Surova stvarnost


Nažalost, surova stvarnost slovačkih rodilišta i praksi u mnogim detaljima nalikuje iskustvu rađanja u Hrvatskoj.


– Godinu dana nakon prikazivanja filma u Hrvatskoj, pokazala se potreba za njegovim ponovnim prikazivanjem. To je reakcija na svjedočanstva žena o nasilnom tretmanu tijekom postupaka vezanih za njihovo reproduktivno zdravlje u hrvatskom zdravstvenim ustanovama, što su pristigla u Rodu u sklopu kampanje #PrekinimoŠutnju.


Podizanje svijesti javnosti i poticanje žena koje su na svojoj koži doživjele nehumanost hrvatskog zdravstvenog sustava da ispričaju svoje priče, jedini je način da se ovaj problem, koji se ne rješava generacijama, konačno stavi na dnevni red. Dok šutimo i trpimo, nećemo promijeniti ništa, poručuju organizatorice.


Pozivaju sve zainteresirane da budu dio pokreta #Prekinimo Šutnji i pokažu da im je stalo do pozitivne promjene u sustavu koji skrbi za žene kad su najranjivije.


Projekcija filma potrajat će 70 minuta, a organizatorice napominju da film “Između nas” zbog potresnih scena nije namijenjen trudnicama.