Uspjela kampanja

U Rijeci velik interes za cijepljenje protiv HPV infekcije. Cijepi se i sve više mladića

Ingrid Šestan Kučić

Besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV infekcije omogućeno je do kraja ove godine za sve osobe od 8. razreda osnovne škole do 25. godine starosti, pa se učenici i studenti mogu javiti u nadležnu ordinaciju školske i adolescentne medicine, a ostali u epidemiološke ordinacije u zavodima za javno zdravstvo



RIJEKA – Više od 150 studentica i studenata odazvalo se kampanji studentske udruge CROMSIC za cijepljenje protiv HPV infekcije, a Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije javljaju se i studenti drugih fakulteta. Prema ocjeni voditeljice Odjela školske i sveučilišne medicine Nataše Dragaš-Zubalj, takav odaziv studenata iznad je očekivanja, a točan broj studenata koji će se odazvati u kampanji znat će se u prosincu.


– Besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV infekcije omogućeno je do kraja ove godine za sve osobe od 8. razreda osnovne škole do 25. godine starosti. Cijepljenje se provodi devetovalentnim cjepivom koje štiti od premalignih, malignih promjena te spolnih bradavica prouzročenih određenim tipovima HPV-a. Za maloljetne osobe, roditelj ili skrbnik treba potpisati informirani pristanak. Na promociji ovog cijepljenja među srednjoškolcima su uz nadležne timove školske i adolescentne medicine, a kroz kampanju MRAK, vrlo intenzivno radili i studenti medicinskih fakulteta u Hrvatskoj u sklopu studentske udruge CROMSIC te su sigurno pridonijeli odazivu. Također i u ovim trenucima bilježimo njihovu proaktivnost, kada svojim primjerom ukazuju na prave izbore i brigu o vlastitom i tuđem zdravlju. Upravo su studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci pokazali velik interes za cijepljenjem i catch upom, a vjerujemo da će njihov primjer slijediti i studenti drugih fakulteta, koji u prethodnom razdoblju nisu bili procijepljeni protiv infekcije uzrokovane HPV-om, kaže Dragaš-Zubalj.


Program imunizacije


Ujedno dodaje da se s cijepljenjem protiv HPV infekcije u Primorsko-goranskoj županiji započelo još 2008. godine, nakon što je cjepivo prošlo sve prethodne procedure te nakon što je dobivena preporuka pojedinih društava HLZ-a za njegovu primjenu.




– Važno je reći da je Harald zur Hausen, njemački virolog za svoje istraživanje raka vrata maternice i ulogu virusa HPV u nastanku ove bolesti, dobio Nobelovu nagradu upravo 2008. godine. Kako cjepivo tada nije bilo u Kalendaru cijepljenja, isto se moglo primjenjivati uz plaćanje. Obzirom na interes populacije, napose dijela koji je svojim iskustvom svjedočio mogućim komplikacijama infekcije uzrokovane HPV virusom, pojedine jedinice lokalne samouprave u našoj županiji su bile voljne cjepivo financirati, navodi voditeljica Odjela školske medicine.


Tako je tijekom perioda od 2008. do 2015. godine u provedbu programa bilo uključeno 8 jedinica lokalne samouprave, od kojih neke gotovo u cijelom periodu, a neke u dijelu tog razdoblja. Cjepivo je tada bilo preporučeno za učenice 7. razreda osnovne škole, a obuhvat je varirao i do 47 posto u generaciji učenica koje su imale priliku cijepiti se uz potporu jedinica lokalne samouprave. U školskoj godini 2016./2017. je cjepivo protiv HPV infekcije ušlo u Program imunizacije, kao preporučeno cjepivo za učenice i učenike 8. razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole i tada je u Primorsko-goranskoj županiji cijepljeno gotovo 350 mladih, od čega oko 75 posto učenica i oko 25 posto učenika.


Cijepljenje mladića


– Iduće školske godine cjepivo protiv HPV infekcije je preporučeno za učenice i učenike 8. razreda osnovne škole te je u toj generaciji cijepljen gotovo identičan broj učenica i učenika. Prošle školske godine je broj cijepljenih bio dvostruko veći od prethodnih godina te je predominacija djevojaka oslabjela, a povećao se trend cijepljenja mladića koji je porastao s 25 posto na 38 posto, iznosi Dragaš-Zubalj.


Od početka ove godine cjepivo se preporuča i svim srednjoškolcima, a od 16. rujna pa do kraja godine je preporučeno i svim osobama od 8. razreda osnovne škole do 25 godine starosti pa se učenici i studenti mogu javiti u nadležnu ordinaciju školske i adolescentne medicine, a ostali u epidemiološke ordinacije u zavodima za javno zdravstvo.