Obrtnička komora PGŽ-a

U Rijeci stalna promocija obrtničkih škola

Sanja Gašpert

Lani se promociji obrtništva u Art kinu Croatia odazvali učenici 17 osnovnih škola PGŽ-a

Lani se promociji obrtništva u Art kinu Croatia odazvali učenici 17 osnovnih škola PGŽ-a

I u 2020. Komora će organizirati Dan obrtništva i poduzetništva za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola iz PGŽ-a u Art kinu Croatia



RIJEKA – Obrtnička komora Primorsko-goranske županije još od školske godine 1995./1996. provodi aktivnosti promocije upisa učenika u obrtnička i strukovna zanimanja, kada je eksperimentalno u hrvatske škole uveden dvojni sustav obrazovanja za vezane obrte, koji se kasnije transformirao u jedinstveni model obrazovanja od 2004. godine.


U suradnji s jedanaest udruženja obrtnika na svom području, Obrtnička komora PGŽ-a aktivna je u promociji upisa učenika u strukovne škole i zanimanja, naročito za zanimanja u jedinstvenom modelu obrazovanje za vezane obrte. Promotivne aktivnosti obuhvaćaju brojne aktivnosti, među kojima i Dan obrtništva i poduzetništva, aktivnost na kojoj se prezentiraju strukovne škole s područja PGŽ-a sa svojim programima učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola. U promociji strukovnih zanimanja sudjeluju uspješni obrtnici i poduzetnici, kao i učenici srednjih škola sa svojim učeničkim radovima.


Posjet učenicima


Aktivnost se realizira tijekom dva termina u Art kinu Croatia u Rijeci i godišnje se ovom aktivnošću obuhvati 640 učenika. Obrtnička komora osigurava besplatan dolazak učenika osnovnih škola na ovakav događaj, uz organizirani prijevoz autobusom. U 2019. godini, u dva termina, Danu obrtništva i poduzetništva odazvalo se sedamnaest osnovnih škola s područja cijele županije i to osnovne škole I. G. Kovačića, Delnice, Zvonka Cara, Crikvenica, Petra Zrinskog, Čabar, I. G. Kovačića, Vrbovsko, Dr. Josipa Pančića, Bribir, A. Mohorovičića, Matulji, Eugena Kumičića, Rijeka, Kantrida, Rijeka, OŠ Kraljevica, Gornja Vežica, Rijeka, Ivana Rabljanina, Rab, Vladimira Nazora, Crikvenica, Jurja Klovića, Tribalj, Frana Petrića, Cres, R. K. Jeretova, Opatija, OŠ Srdoči i OŠ Viktora Cara Emina, Lovran.




Obrtnička komora PGŽ-a također je, u suradnji sa svojih jedanaest udruženja obrtnika, posjetila osnovne škole na području Primorsko- goranske županije u kojima su se također učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima prezentirali programi upisa u strukovne škole. Tijekom 2019. godine obuhvaćeno je tridesetak osnovnih škola. Promotivne aktivnosti također uključuju web i Facebook stranicu OK-a PGŽ-a, na kojima se sustavno objavljuju aktivnosti koje se provode u sklopu promocije strukovnih zanimanja. Ove godine promotivne aktivnosti koje su navedene vjerojatno će se realizirati u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta.


Info dani


U sklopu plana promotivnih aktivnosti za 2020. godinu, Obrtnička komora organizirat će u ožujku i travnju Dan obrtništva i poduzetništva za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije, točnije 19. ožujka i 2. travnja u Art kinu Croatia.


Također, i ove je godine najavljen posjet osnovnim školama u suradnji s udruženjima obrtnika s ciljem promocije upisa u strukovna zanimanja za učenike osmih razreda i njihove roditelje, a projektom će biti obuhvaćeno tridesetak škola.


Najavljeni su i info dani o naukovanju – promotivna aktivnost koja će biti usmjerena na obrtnike i poduzetnike s ciljem da izlicenciraju svoje radionice kako bi se osigurala mjesta za praktično naukovanje učenika za jedinstveni model obrazovanja.


Također, kako Obrtnička komora PGŽ-a ima javnu ovlast provođenja majstorskih ispita i ispita o stručnom osposobljavanju za zanimanja s liste vezanih obrta, jednom godišnje se organizira svečana dodjela majstorskih diploma i promoviraju se novi majstori pojedinih zanimanja u županiji.