Zastarjela oprema

U Rijeci se pokvario važan uređaj za zračenje oboljelih od raka. To je, nažalost, već drugi put ove godine

Barbara Čalušić

Kvarovi na linearnim akceleratorima svakodnevica su svih pet radioterapijskih centara u Hrvatskoj / NL arhiva

Kvarovi na linearnim akceleratorima svakodnevica su svih pet radioterapijskih centara u Hrvatskoj / NL arhiva

Serviseri rade na uklanjanju kvara te se očekuje da bi uređaj koji datira iz 2008. godine već danas mogao ponovo početi s radom. Zračenja, njih 50-ak, zbog toga se odvijaju na drugom linearnom akceleratoru iz 2011. godine



RIJEKA – Od početka ove godine jedan od dva linearna akceleratora Klinike za radioterapiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka pokvario se već dva puta, a iako serviseri rade na uklanjanju kvara te se očekuje da bi uređaj već danas mogao ponovo početi s radom, činjenica je da riječka bolnica, kao uostalom i svi veliki bolnički centri u Hrvatskoj, ima dotrajale uređaje za zračenje.


Linearni akcelerator iz riječke Klinike za radioterapiju i onkologiju, koji je ponovo u kvaru, datira iz 2008. godine te se u slučaju njegovog kvara zračenja odvijaju na drugom linearnom akceleratoru iz 2011. godine.


Prema riječima predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju prof. dr. Ingrid Belac Lovasić, kada su oba uređaja u funkciji, na njima zračenje prođe između 115 i 120 pacijenata u danu.




– Brojka je fluktuirajuća budući da ovisi o broju propisanih doza zračenja svakom pojedinom pacijentu. Na starijem uređaju iz 2008. godine dnevno se obradi između 48 i 55 pacijenata, od kojih smo njih 45 posto u ovom trenutku prebacili na uređaj iz 2011. godine, čime smo taj uređaj doveli do maksimalnog opterećenja, kaže prof. dr. Belac Lovasić.


Prof. dr. Ingrid Belac Lovasić / NL arhiva


Prof. dr. Ingrid Belac Lovasić / NL arhiva



Jedan od načina na koji timovi Klinike za radioterapiju i onkologiju pokušavaju premostiti dotrajalost uređaja je rad subotom kako bi se svim pacijentima omogućilo da dobiju pet terapija zračenja u tjednu. S obzirom da se linearni akcelerator pokvario u petak poslijepodne, rad subotom ovaj put nije bilo moguće organizirati.


Prof. dr. Belac Lovasić, inače zamjenica predsjednika Nacionalnog plana borbe protiv raka, podsjeća da je broj radioterapijskih uređaja u Hrvatskoj kritično manji od europskog prosjeka, a prema procjenama Nacionalnog plana za borbu protiv raka, pokrivenost linearnim akceleratorima u hrvatskim bolnicama manja je za oko 40 posto od stvarnih potreba.


– Kvarovi na linearnim akceleratorima svakodnevica su svih pet radioterapijskih centara u Hrvatskoj, ne samo riječkog. Radi se, nažalost, o višoj sili koju mi pokušavamo premostiti na različite načine. Moram ipak istaknuti da unatoč svemu u Rijeci nemamo liste čekanja za zračenje i kod nas se terapija dobiva odmah. Uređaje redovito servisiramo, no nadamo se da ćemo u bližoj budućnosti dobiti njihovu adekvatnu zamjenu. Na listi Nacionalnog plana borbe protiv raka KBC Rijeka je po tom pitanju jedan od prioriteta, ističe prof. dr. Belac Lovasić te upozorava kako zemlje s nižim i srednjim primanjima stanovništva, kao što je Hrvatska, imaju i drugačiju distribuciju vrsta i stadija raka. Primjerice, u Hrvatskoj se bilježi više pušačkih tumora, povećan broj onih u višem stadiju bolesti kod postavljanja dijagnoze, što povećava potrebu za radioterapijom u komparaciji sa zemljama visokih prosječnih primanja.


– Osim naše županije i otoka, kod nas se liječi cijela Istra, a sve je veći broj bolesnika koji nam dolaze iz drugih sredina pa tako bolesnice s rakom dojke u Rijeku dolaze i na operaciju i na zračenje jer nemamo listi čekanja, tvrdi prof. dr. Belac Lovasić.