Nova banka

U Rijeci predstavljen projekt Zadruge za etično financiranje

Aneli Dragojević Mijatović

Bit će to banka kao i svaka druga, ali će davati kredite isključivo članovima Zadruge, dakle nitko tko nije član Zadruge neće moći biti klijent



RIJEKA U Rijeci je predstavljen projekt osnivanja etične banke, o čemu su više rekli Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje i Zoran Besak, član uprave etične banke u osnivanju. Besak je predstavio poslovni model Zadruge te buduću etičku banku, kao krajnji cilj projekta.


 


– Uskoro će se napuniti dvije godine kako je Zadruga osnovana i sada smo blizu faze da skupimo sve potrebne elemente i predamo HNB-u zahtjev za izdavanje licence. Bit će to banka kao i svaka druga, ali će davati kredite isključivo članovima Zadruge, dakle, nitko tko nije član Zadruge neće moći biti klijent.




Ideja etične banke jest da banka radi upravo ono što bi joj trebao biti posao, a to je da novce građana kojima raspolaže usmjerava prema projektima koji omogućavaju otvaranje radnih mjesta, dakle, da se novac ulaže u nešto društveno korisno, a ne da se forsiraju samo potrošački krediti koji potencijalno vode u dužničko ropstvo. Građani davanjem povjerenja određenoj banci mogu utjecati na to u što će se novci usmjeriti, u skladu s konceptima tzv. demokratske ekonomije i socijalnog poduzetništva, pojasnio je Goran Jeras.


 


 


 


Banka će biti registrirana kao komercijalna, ali ćemo u nazivu nositi pridjev etična, budući da imamo podršku Europske federacije etičnih i alternativnih banaka. Kapital prikupljamo od članova Zadruge, a to jesu i mogu biti privatne i pravne osobe, te pozivamo ovom prilikom sve koji se žele uključiti. Računamo na minimalno tisuću do 1.500 zadrugara, te na više od 40 milijuna kuna kapitala, koliko je potrebno za osnivanje banke. Poanta cijelog projekta je u zadrugarstvu; zadruga je jezgra ovog poslovnog modela. Onaj tko je zadrugar, imat će pravo dobiti kredit, te će banka nastojati i kasnije pratiti njegovo poslovanje i pružati mu podršku, uvijek s naglaskom na socijalnu i društvenu komponentu, te razvoj, rekao je Besak, pojasnivši da će buduća etična banka u Hrvatskoj biti u stopostotnom vlasništvu Zadruge za etično financiranje, imat će dakle jednog dioničara, a svi članovi Zadruge, bez obzira na uplaćeni ulog, imat će po jedan glas na skupštini.


 


Istaknuto je da su etične banke u cijelom svijetu sve važniji instrument održivog razvoja i trenutno predstavljaju najstabilniji i najpouzdaniji dio bankarskog sektora. Projekt osnivanja etične banke u Hrvatskoj pokrenut je prije dvije godine u želji za organiziranjem financijske institucije čiji primarni cilj neće biti isplaćivanje profita malom broju dioničara nego ulaganje u razvoj lokalnih zajednica kroz projekte koji su financijski održivi, ali i društveno i ekološki odgovorni. Zadruga za etično financiranje trenutno broji gotovo 400 članova, fizičkih i pravnih osoba iz više od 120 mjesta u Hrvatskoj.