U Pomorskom i povijesnom muzeju

U Rijeci predstavljen interaktivni vodič za djecu »Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače«

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Knjiga »Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače« je namijenjena djeci pristupom, tj, načinom na koji interpretira Guvernerovu palaču, a autorica se nada da će i odrasli u njoj pronaći nešto za sebe.



RIJEKA – Interaktivni vodič za djecu »Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače« autorice Denis Nepokoj, predstavljen je u utorak u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u okviru cjelogodišnjeg obilježavanja 120-te obljetnice izgradnje zgrade tog muzeja, nekadašnje Guvernerove palače.


Po riječima Denis Nepoko, u muzeju do kraja godine žele intenzivirati projekte i pažnju sugrađana usmjeriti na Guvernerovu palaču, koja je remek djelo arhitekture unutrašnjeg uređenja mađarskog arhitekta Alajosa Hauszmanna (1847.-1926.). On je, ističe, manirom iskusnog arhitekta odabrao najpovoljniji položaj za izgradnju palače koja je trebala sugerirati moć, bogatstvo, snagu Austrougarske monarhije i način življenja viših društvenih slojeva na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.


Ona i danas markira urbanu vizuru Rijeke, snagom svoje arhitekture i monumentalnošću i više no ijedna palača u Rijeci povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost, dodala je.




Autorica je pri odlučivanju o projektima kojima će se obilježiti važna obljetnica muzeja primijetila da je većina projekata namijenjena odraslima, a osobno su ju fascinirale reakcije djece koja dolaze u palaču. Djeca su spontana, oduševljena, uvijek pitaju gdje je guverner jeo, spavao ili radio, pa je, kaže, poželjela odgovoriti na ta pitanja.


Knjiga »Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače« je namijenjena djeci pristupom, tj, načinom na koji interpretira Guvernerovu palaču, a autorica se nada da će i odrasli u njoj pronaći nešto za sebe.


»Nisam željela da to bude još jedna knjiga koju će djeca morati samo iščitati, nego da mogu aktivno sudjelovati u čitanju, da to bude nešto što će ih potaknuti na razmišljanje, u čemu će sudjelovati i sami,« kazala je Denis Nepokoj opisujući proces nastajanja interaktivnog vodiča.


U njemu kroz prostor i vrijeme u Guvernerovoj palači vodi zaigrana djevojčica Tia, koja može biti onakva kakvom ju docrta i osmisli svaki čitatelj. Za nju se zna samo to da voli dugu kosu i pjegice na nosu, da iznad svega voli svoj grad i da mašta o tome da jednog dana postane gradonačelnica. Stoga sa svojim starijim bratom Tinom često razgledava grad, »uvjerena kako je nepristojno živjeti u gradu kojeg se ne poznaje.« Ona postavlja pitanja, traži snalaženje u gradu, traži prisjećanje na neka imena iz riječke povijesti, da se docrta, dopiše, traži sudjelovanje.


Tia čitatelje najprije vodi u 1892., kada je palača tek plan mladog i ambicioznog guvernera i grofa Lajosa Batthyany-ja (1860.-1951.), koji o njoj razmišlja stolujući u staroj Guvernerovoj plači izgrađenoj 1780. prema projektu Antuna Gnamba. Ta jednostavna dvokatnica bila je stiješnjena između dviju ulica u blizini luke, pa Tia zamišlja da je žamor lučkog grada ometao guvernera u radu i nagnao ga da počne razmišljati o novoj palači. Knjiga vodi čitatelja dalje, kada gradom šeću Batthyany, Hauszmann i gradonačelnik Giovanni Ciotta (1824.-1903.), tj. kada Hauszmann odabire teren za izgradnju nove palače. Slijede opisi okolnosti izgradnje palače do njezina uređenja.


Tia potom cijeli dan provodi s guvernerom, njegovim poslovnim partnerima i obitelji te nazoči na svečanoj večeri. Nakon odlaska posljednjih gostiju iz palače odlazi i Tia, uvjerena da će se vratiti, jer smatra da palača nije mogla u jednom danu otkriti sve svoje tajne.


Dizajn Tije u vodiču potpisuje Vesna Rožman, a knjiga je ilustrirana, uglavnom predmetima iz fundusa muzeja, rekla je Denis Nepokoj ističući da je željela baštinu učiniti dostupnom i svakodnevnom, da postane dio identiteta sredine. »Vjerujem da kada bi se to dogodilo, a svi projekti našeg muzeja usmjereni su tomu, više ne bi bilo straha ni za baštinu, ni za njezine čuvare,« naglasila je.


Tiskano je ukupno 500 vodiča na hrvatskom i 300 vodiča na engleskom jeziku, a planira se izrada audio vodiča. Interaktovni vodič »Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače« bit će školama i široj javnosti predstavljen 27. listopada u 11 sati.