Zanimanja budućnosti

U Rijeci potpisana povelja o pokretanju projekta Kreativni gradovi Hrvatske

Damir Cupać

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Drago mi je što je Rijeka domaćin potpisivanja povelje jer će Rijeka 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture, a u tom našem projektu značajan je naglasak na razvoju kreativnih industrija, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel



RIJEKA Čelnici Grada Rijeke te gradova Donja Stubica, Zlatar, Pregrada, Osijek, Čakovec, Vrgorac, Šibenik, Vodice, Kastav, Đakovo, Jastrebarsko, Drniš, Zabok, Ludbreg, Koprivnica, Pleternica, Oroslavje i Zadar potpisali su Povelju u povodu pokretanja projekta Kreativni gradovi Hrvatske.


Predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović pojasnila je da je projekt Kreativni gradovi Hrvatske usmjeren na razvoj, suradnju i valorizaciju aktualnih praksi te razmjenu iskustava u poticanju ekonomskih doprinosa kreativnih i kulturnih djelatnosti u najširem smislu kulture i umjetnosti kao ključnog konkurentnog proizvoda Europske unije.


– Uvjerena sam da povezivanjem možemo stvoriti dodanu vrijednost. Osnovani smo od Ministarstva gospodarstva, ali ovo čime se bavimo prelazi granice toga ministarstva i surađujemo i s ostalim resornim ministarstvima. Put kojim krećemo nije jednostavan, ali na njega se isplati krenuti budući da je kreativna industrija na drugom mjestu u Hrvatskoj, a u Europi na trećem.




Zanimanja iz tog segmenta su zanimanja budućnosti, zato treba osvijestiti potencijal svakog grada kako bi se došlo do identiteta jer nemamo potrebu kopirati bilo koga zbog bogate baštine, poručila je Nikolić Popović.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel također je uvjeren da je svako okupljanje zbog razmjene iskustava korisno.


– Drago mi je što je Rijeka domaćin potpisivanja povelje jer će Rijeka 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture, a u tom našem projektu značajan je naglasak na razvoju kreativnih industrija. I do sada smo posvećivali pažnju razvoju kreativnih industrija koji je naveden u našoj Strategiji razvoja.


U tom kontekstu ćemo Tvornicu papira pretvoriti u start up inkubator na 3.000 kvadrata za što je osigurano oko pet milijuna eura. To je veliki potencijal.


Grad Rijeka ima sedam javnih ustanova u kulturi s 450 zaposlenih, a razvoj kreativnih industrija prilika je za otvaranje novih radnih mjesta, uvjeren je Obersnel.


U ime Udruge gradova, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, kazao je da je Zabok prvi odradio brendiranje grada u čemu su pomogli kreativni i sposobni ljudi.


– To je potencijal koji treba iskoristiti. Gradovi imaju ulogu i zadatak da dižu na višu razinu društvo. Kod nas se gradom postaje političkom odlukom, a ne sadržajem. A da bi se došlo do sadržaja treba valorizirati kvalitetu koju imamo. Zbog toga nas raduje veliko zanimanje predstavnika gradova za ovaj projekt. To je dokaz da idemo naprijed, zaključio je Hanžek.