Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 28° 1
Sutra: 17° 24° 1
20. travnja 2018.
Novost na Delti

U Rijeci otvorena prva ELEN punionica za vozila na električni pogon

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 17. veljača 2017. u 13:26 2017-02-17T13:26:32+01:00

Na ELEN punionici na Delti moguće je istodobno punjenje dva vozila. Vrijeme punjenja je od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije i vrsti pretvarača u vozilu

RIJEKA Prvu riječku ELEN punionicu za vozila na električni pogon otvorili su u petak na parkiralištu Delta u središtu grada gradonačelnik Vojko Obersnel i voditelj tima za eMobilnost HEP grupe Matjaž Prah.

ELEN punionica je u Rijeci postavljena na temelju Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila. Gradska uprava dala je pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu, uz tehničku potporu Elektroprimorja.

Rijeka je suradnju s HEP-om ostvarila u skladu s odrednicama Europske unije da se u prometni sustav grada postupno uvode vozila koja koriste obnovljive izvore energije. Tako se želi stvoriti jezgra za daljnje širenje sustava punionica i dodatno potaknuti nabava i korištenje električnih vozila u gradu.

Na ELEN punionici na Delti moguće je istodobno punjenje dva vozila. Vrijeme punjenja je od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije i vrsti pretvarača u vozilu.

U Rijeci je od kolovoza 2015. u podzemnoj garaži Zagrad B u radu superbrza punionica za električna vozila, koja može istovremeno puniti četiri vozila i dva elektro skutera, a tu je punionicu postavila gradska tvrtka Rijeka promet.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 30 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima, od čega je pet brzih AC/DC punionica ugrađeno u Koprivnici kroz suradnju na EU-ovom projektu CivitasDyn@mo, dok se u Zagrebu nalazi jedna ultrabrza punionica sa solarnim nadstrešnicama.

U fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze se punionice u Antunovcu, Crikvenici, Dubrovniku, Našicama, Valpovu, Zaboku i Čakovcu, a u tijeku je i realizacija brzih punionica na autocestama TEN-T koridora kroz sufinanciranje od strane Europske unije

U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sustav koji se sastoji od jednog centralnog punjača i šest wallbox punjača za osam parkirnih mjesta, koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S Lidlom do odmora iz snova
Moj apartman s 5 zvjezdica

S Lidlom do odmora iz snova