Kulturno dobro

U Rijeci otvoren susret čipkarica: Čipkasta mreža koja nas spaja u različitostima

Mirjana Grce

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Sedamdesetak čipkarica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije okupljeno je na dvodnevnom susretu čipkarica te stručnome skupu o umijeću i tradiciji čipkanja koji se održava u riječkom Islamskom centru



RIJEKA Sedamdesetak čipkarica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije okupljeno je na dvodnevnom Međunarodnom multidisciplinarnom i multikulturalnom susretu čipkarica te stručnome skupu o umijeću i tradiciji čipkanja koji se održava u riječkom Islamskom centru. Skup je jučer svečano otvoren u kongresnoj dvorani Islamskog centra, i prati ga izložba prekrasnih čipki keri, paških i lepoglavskih te slovenskih čipki.


Na otvorenju izložbe čipkarica Dika Purić, koja nedavno bila učiteljica keranja skupini žena u Rijeci, rekla je da je za taj rad potrebna velika ljubav, strpljenje i vrijeme, da je sama to naučila od svoje majke, a majka od bake, te izrazila nadu da će se ljubav prema čipkanju prenijeti na nove generacije. Organizatorica skupa u ime riječkog Islamskog centra mr. sc. Esma Halepović Đečević, potpredsjednica Odbora Medžlisa riječke Islamske zajednice izrazila je radost zbog okupljanja žena koje »tankim nitima konca pletu čipkastu mrežu koja nas spaja u različitostima«. Objasnila je da se tim dvodnevnim izlagateljskim skupom želi pokazati umjetnost izrade čipke u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, a posebno našu javnost više upoznati s kod nas manje poznatom čipkom kera koja je u BiH došla s dalekog Istoka.


Kulturno dobro


– Predivno je biti dio ove priče o različitosti koja nas spaja, a koju mi u Rijeci istinski živimo. Posebno nam je drago da smo našim prethodnim, današnjim i budućim djelovanjem postali dijelom programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020., rekla je, među ostalim, mr. Halepović Đečević.




Suorganizator skupa je Udruženje »Gračaničko keranje« iz BiH, a održava se pod pokroviteljstvom Mešihata IZ-a u Hrvatskoj u čije je ime okupljene pozdravila Emina Mešić, iz Ministarstva kulture RH u ime kojega je o zaštiti nematerijalne kulturne baštine u Hrvatskoj govorila Mirela Horvatin, te pod pokroviteljstvom PGŽ-a, Grada Rijeke i Instituta Yunus Emre u Zagrebu.


– Posljednjih deset godina Ministarstvo kulture intenzivno radi na sustavu očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Više od 150 kulturnih dobara vezanih uz tradicijsku baštinu upisano je u naš nacionalni registar, a petnaestak kulturnih dobara je i na Unescovim listama nematerijalne baštine. Nadam se da će u tom smislu ići i naša međunarodna suradnja i da ćemo svojim iskustvom i znanjem uspjeti pomoći i našim susjedima u takvim nastojanjima, dodala je Horvatin.


Luka različitosti


Pozdravljajući čipkarice, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zahvalio je organizatorima za održavanje takvog skupa rekavši da izložba čipki u Islamskom centru najbolje objašnjava zašto je Rijeka kao moto projekta EPK odabrala sintagmu »Luka različitosti«.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina čestitajući organizatorima, objasnio je da je Županija prihvatila pokroviteljstvo skupa iz više razloga. Uz ostale je spomenuo županijski moto »Tradicijom prema budućnosti«, kao i to da živimo u multikulturalnoj sredini u koju su svi dobrodošli i u kojoj svi skladno žive jedni uz druge.


Održavanje skupa pozdravio je i Nurullah Yavas, ravnatelj Turskog kulturnog centra Yunus Emre u ime Veleposlanstva Turske u Zagrebu. Jučer je također održana radionica »Keranje – Paška čipka – Lepoglavska čipka – Slovenska čipka«, kao i stručni skup o tom umijeću.