Brojne akcije

U Rijeci će ovih dana biti aktivno, pješačit će se posvuda, a penzići će se natjecati u boćanju, pikadu – i streličarstvu

Barbara Čalušić



RIJEKA Europski tjedan mobilnosti, Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba, javnozdravstvene su akcije koje će do kraja ovog mjeseca i početkom idućeg promovirati zdrave stilove života i važnost kretanja od malih nogu do treće dobi. Brojne akcije kojima će biti obilježeni Europski tjedan mobilnosti, Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba najavljene sur u Primorsko-goranskoj županiji.


– Europski tjedan kretanja osim na važnost tjelesne aktivnosti pokušava naći i zdravu alternativu vožnji automobilom, Svjetski dan srca podjseća nas da je 85 posto preranih smrti prouzrokovano kardiovaskularnim bolestima koje je moguće spriječiti prevencijom, dok nas Međunarodni dan starijih upozorava da je starenje izazov svim sektorima u društvu jer se broj starije populacije neprestano povećava, istaknula je pročelnica Odjela za zdravstvo u PGŽ-u Đulija Malatestinić.


Foto I. Tomić


Foto I. Tomić





U petak s početkom 10 sati počinje javnozdravstvena akcija pješačenja na obalnom putu u Kostreni koja starta kod Galeba. U javnozdrvastvenoj akciji sudjelovat će zdravstveni radnici, predstavnici Općine Kostrena, učenici, umirovljenici, članovi Riječkog sportskog saveza i drugih udruga. Slične akcije organiziraju se u Delnicama i Opatiji. Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna predstavljajući najveću platformu Svjetskog saveza srca za podizanje svjesnosti o kardiovaskularnim bolestima, a javna tribina posvećena ovom danu bit će održana 28. rujna u gradskoj vijećnici. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana srca je »Moje srce, tvoje srce – naša srca« koje će se u Rijeci obilježavati i na sam dan javnozdravstvenim akcijama na Korzu. Proteklih godina sve više svjetskih poznatih znamenitosti, spomenika i zgrada osvjetljavani su crvenim svjetlom u znak podrške obilježavanju Svjetskog dana srca, a tom će se običaju ove godine pridružiti i Rijeka osvjetljavanjem Trsatske gradine i lučkih dizalica. Povodom međunarodnog dana starijih osoba 5. listopada na igralištu NK Krka u Krku bit će održan 14. Županijski festival sportske rekreacije osoba starije životne dobi. Kako je kazao ravnatelj Doma za starije osobe »Mali Kartec« Mladen Pokrajčić, sudionici festivala natjecat će se u boćanju, stolnom tenisu, pikadu, nabacivanju kolutova, poligonu prepreka i gađanju lukom i strijelom. – Naše iskustvo pokazuje da osobe starije životne dobi najviše od svega žele aktivno živjeti i socijalizirati se. Uostalom, Ljeto na Platku ove nam je godine u svojih šest izdanja pokazalo da uvijek postoji određen broj umirovljenika koji se žele rekreirati i uključiti u ovakva događanja. Na kraju krajeva, treća životna dob, itekako može biti najbolji dio života, poručio je Pokrajčić.