Nove cijene

U Rijeci 10. studenoga prosvjed protiv poskupljenja odvoza smeća i za smanjenje naknade za centralno grijanje

Marinko Glavan

S nedavnog prosvjeda na Viškovu, Foto: S. DRECHSLER

S nedavnog prosvjeda na Viškovu, Foto: S. DRECHSLER

Prosvjedu će započeti pred Hotelom Kontinental, odakle će prosvjednici krenuti prema Korzu i zgradi gradske uprave



RIJEKA – Vraćanje cijena odvoza otpada na razinu prije poskupljenja, te smanjenje fiksne naknade za centralno grijanje za pedeset posto glavni su zahtjevi Nezavisne liste Bura i Kriznog Eko stožera Marišćina, koje će iznijeti na prosvjedu građana, koji će biti održan 10. studenoga u 16.30 sati.


Predsjednik Nezavisne liste Bura, Hrvoje Burić, uputio je poziv svim Riječankama i Riječanima, kao i stanovnicima okolnih općina i gradova na čijem području posluje KD Čistoća, da se pridruže prosvjedu koji će započeti pred Hotelom Kontinental, odakle će prosvjednici krenuti prema Korzu i zgradi gradske uprave.


– Nećemo podržati ovakvu komunalnu politiku Grada Rijeke. kao gradski vijećnik već se godinama borim protiv takve politike gradonačelnika Vojka Obersnela i gradskih komunalaca u kojoj su građani nepravedno penalizirani zbog nesposobnosti onih koji vode sustav, rekao je Burić.




Edin Ajanović iz Kriznog Eko stožera Marišćina poskupljenje odvoza smeća od 109 posto ocijenio je protuzakonitim.


– Protuzakonito je u prvom redu jer se obračun i poskupljenje zasnivaju na uredbi iz 2013. godine, a ne na Zakonu iz 2017. Trošak se sada obračunava po kvadraturi, a direktorica Čistoće Jasna Kukuljan najavljuje kako će se, po stupanju nove uredbe na snagu, obračunavati po broju članova kućanstva, što je također protuzakonito, jer se obračun mora temeljiti na količini predanog otpada.



Kružić je istaknula da su brojni građani Viškova, nakon tamošnjeg prosvjeda, uputili prigovor Čistoći zbog računa za rujan.– Na te prigovore uredno su poslane odbijenice. Slijedeći korak je podnošenje reklamacije, za što građani mogu pronaći obrazac na web stranici Eko stožera Marišćina, rekla je Kružić.Građane koji ne mogu plaćati visoke komunalije Burić je pozvao da se jave Nezavisnoj listi Bura na broj telefona 091 592 7652, posebno umirovljenike, a s njihovim problemima upoznat će gradonačelnika, od kojeg će tražiti da zaštiti najugroženije kategorije stanovnika.


Čistoća, osim toga, ima obavezu odvojenog priklupljanja najmanje pedeset posto korisnog otpada do 2020. godine, kao i kompostiranja 65 posto biootpada, a u suprotnom ćemo plaćati visoke penale, rekao je Ajanović, dodavši kako je riječ o tek prvom u nizu poskupljenja.


Vedrana Kružić je istaknula kako je prosvjed protiv nezakonitog povećanja cijena Čistoće, ali i nesavjesnog poslovanja i načina upravljanja gradom od strane gradonačelnika.


– Nećemo biti instrument u rukama vlasti koja više ne zna kako osigurati financije i poslovanje. Grad je od Čistoće 2007. godine posudio više od dvadeset milijuna kuna, koje nije vraćao pa se dug popeo na 39 milijuna, rekla je Kružić, poslavši poruku riječkom gradonačelniku.


– Riječani su upućeni u vaše upravljanje gradom. Znamo i kako uhljebljujete svoje podobnike. Jasna Kukuljan je izabrana za direktoricu Čistoće, iako nije ispunjavala formalni uvjet natječaja o pet godina radnog iskustva na odgovarajućem radnom mjestu, rekla je Kružić.


Poziv na prosvjed uputila je i donedavna članica Stranke Umirovljenika Biserka Štefan, koja je prešla u Nezavisnu listu Bura.


– Prosvjed je u ime svih umirovljenika koji žive na rubu egzistencije. Dovedeni su pred zid i više ne mogu plaćati, ali Hrvatska stranka umirovljenika se ne brine za njih, što je pokazala čelnica te stranke Ljiljana Cvjetović, podržavši Energo, a ne umirovljenike. Umirovljenici, izađite na prosvjed i recite dosta, učinite nešto za sebe, rekla je Štefan.