Fotografije

U Plavom Salonu izložba “Rijeka otvorena svima” Petra Fabijana i Marka Gracina

Sanja Gašpert

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



RIJEKA »Rijeka je grad vode, rada i migracija. U Rijeci žive ljudi.«, piše na ulazu u galeriju Plavi Salon, koja je, uz izložbu fotografija »Rijeka otvorena svima«, autora Petra Fabijana i Marka Gracina, otvorena jučer u Salonu Grada Rijeke. Galerija Plavi Salon smještena je na prvom katu zgrade Grada Rijeke na Korzu, u obnovljenom prostoru Salona Grada Rijeke.


– Prostor je osmišljen kao izložbeni u kojem će se postavljati raznolike izložbe povezane s projektom Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. Prva izložba u Plavom Salonu predstavlja izbor fotografija Petra Fabijana i Marka Gracina, koje su upotrijebljene u promotivnim materijalima projekta EPK, a koje su ujedno dio fotomonografije »Rijeka otvorena svima«, nastale u suradnji s Izdavačkom kućom Adamić.


Odabrano je nekoliko karakterističnih fotografija koje oslikavaju naš grad kakav on uistinu jest – grad otvoren svima. Inače, u ovom će se prostoru više puta tijekom godine izmjenjivati izložbe koje će, do daljnjega, tematski biti vezane uz projekt EPK-a – kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, dodajući kako će galerijom Plavi Salon, u čijim su prostorima svoje mjesto našle i već prije izložene fotografije nekadašnjih riječkih gradonačelnika, upravljati Rijeka 2020 i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.




Direktorica Rijeke 2020, Irena Kregar Šegota, istaknula je kako je važnost ove i budućih izložbi u tome što one govore o ljudima i vezane su uz tri najvažnije teme projekta EPK-a, a to su voda, rad i migracije.