Ruralni turizam

U PGŽ-u primanje za nagrađene na natječaju: Najviše ”Suncokreta” u zeleno-plavoj županiji

Alenka Juričić Bukarica

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Laureate natječaja Suncokret ruralnog turizma 2018. s područja Primorsko-goranske županije primio je danas primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima. Riječ je o natječaju koji šestu godinu organizira Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova selo u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i Hrvatskom gospodarskom komorom.


Ove godine na natječaj je stiglo 150 prijava poduzetnika, obrtnika, vlasnika OPG-ova, zadruga i udruga iz cijele Hrvatske, a upravo je u PGŽ otišlo najviše nagrada. Zeleno-plava županija istaknula se tako u kategoriji vinskog turizma u kojoj je Zlatni suncokret dobio Vinotel Gospoja iz Vrbnika, a srebrnu povelju Vinska kuća Pavlomir u Vinodolu. U kategoriji poduzetnika u ruralnom turizmu posebno priznanje za unapređenje turističke ponude na Lujzijani je dobio obrt Kotač iz Lokvi, a brončanu povelju u kategoriji ruralno-turističke manifestacije je osvojila Bundevijada u Vrbovskom. Primorsko-goranski predstavnici istaknuli su se i u kategoriji tradicijsko-ruralne gastronomije pa je tako konoba Kali u Medveji osvojila zlatnu povelju, a restoran Bitoraj srebrnu. U kategoriji nositelja zaštićenih oznaka Hrvatski otočni proizvod, Zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla, Zaštićena oznaka izvornosti i Oznaka zajamčenog tradicionalnog specijaliteta, srebrnu povelju je dobila Ruta Cres, a brončane povelje Racica d.o.o. s Cresa te Kuća Rapske torte Vilma s Raba.


– Sva ova priznanja iza kojih stoji vaš rad su dokaz da imamo vrlo kvalitetan i poseban proizvod te da smo županija različitosti, istaknuo je tom prilikom primorsko-goranski župan, dok je Dijana Katica, predsjednica udruge Klub članova selo dodala kako to što je najviše priznanja stiglo upravo u PGŽ pokazuje da mali proizvođači i poduzetnici na ovom području imaju i dobre projekte.


Opširnije u tiskanom izdanju