Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 24° 27° 2
26. svibnja 2018.
Veliki porast

U PGŽ-u lani 54 slučaja odbijanja cijepljenja djece, stvarni broj je i veći

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 22. travanj 2016. u 22:55 2016-04-22T22:55:00+02:00

– Ne dobivamo potpune podatke o broju odbijanja cijepljenja, a one koje imamo, kažu da je prošle godine u našoj županiji bilo 54 odbijanja. Naša je pretpostavka da je taj broj puno veći – rekla je Gastović Bebić

RIJEKA Prošle godine u Primorsko-goranskoj županiji roditelji su odbili cijepiti svoju djecu u 54 slučaja. Ova brojka potvrđuje konstantan porast takvih slučajeva kojih je 2010. godine u PGŽ-u bilo tek tri. Kako je kazala dr. Dorotea Gastović Bebić na jučerašnjoj konferenciji za novinare, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a u povodu obilježavanja svjetskog i europskog Dana cijepljenja, riječ je o nepotpunim podacima te je pretpostavka da je broj necijepljene djece veći.

– Ne dobivamo potpune podatke o broju odbijanja cijepljenja, a one koje imamo, kažu da je prošle godine u našoj županiji bilo 54 odbijanja. Naša je pretpostavka da je taj broj puno veći – rekla je Gastović Bebić.

Cijepljenje je postupak unošenja antigena u organizam kako bi se stvorila antitijela kojima se postiže otpornost prema bolestima uzrokovanim infektivnim uzročnicima.

– Cjepiva su danas dostupna u razvijenim zemljama gdje se bilježi i pojava odbijanja cijepljenja, dok je cjepivo ponekad teško dostupno u slabo razvijenim zemljama. Ovogodišnji je cilj promicanje cijepljenja radi zaštite ne samo djece i adolescenata, već i odraslih od bolesti. Ovo je ujedno i druga godina kampanje koja ima cilj zatvaranje imunizacijske pukotine čime se nastoji obuhvatiti djecu u cijelom svijetu cjepivima koja spašavaju živote, kazala je voditeljica Epidemiološkog odjela dr. Danijela Lakošeljac. Pritom se, kako je dodala, posebno ističe važnost dolaska cjepiva do posebno ranjivih populacija koje žive u ratnim situacijama i izbjeglištvu.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a Svjetski i Europski dan cijepljenja obilježit će simpozijem o cijepljenju koji se održava u utorak 26. travnja te tribinom u gradskoj vijećnici koja će biti održana 4. svibnja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka