Cijepljeno 26 tisuća ljudi

U PGŽ nestalo cjepiva protiv gripe, ali stiže 2.000 novih doza

Barbara Čalušić

Potrošeno 10 posto više doza cjepiva no što je naručeno lani / Foto Sergej DRECHSLER

Potrošeno 10 posto više doza cjepiva no što je naručeno lani / Foto Sergej DRECHSLER

Kontaktirali smo HZZO koji radi na nabavi dodatnih doza cjepiva protiv gripe te očekujemo da ćemo koncem ovog mjeseca nastaviti s cijepljenjem - kaže dr. Danijela Lakošeljac



RIJEKA  U samo tjedan dana od početka kampanje cijepljenja protiv gripe, u Primorsko-goranskoj županiji potrošene su sve doze cjepiva. Potrošeno je sveukupno 26 tisuća doza cjepiva protiv gripe, što je deset posto više doza cjepiva no što je naručeno godinu ranije.


Dodatne doze cjepiva trebale bi stići kroz dva tjedna, a kako potvrđuje dr. Danijela Lakošeljac, epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, u tijeku je nabava dodatnih doza cjepiva koja se obavlja preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.


– Točno je, potrošeno je svih 26 tisuća doza cjepiva. Ove godine zabilježen je poseban interes kod naših građana i mnogi su četverovalentno cjepivo doživjeli kao novo cjepivo protiv gripe, iako valja reći da je cjepivo protiv gripe svake sezone novo i različito od cjepiva iz prethodne sezone. Osim cjepiva koje je bilo namijenjeno skupinama koje imaju pravo na besplatno cijepljenje, potrošen je i onaj dio doza kojima smo cijepili na komercijalnoj osnovi. Kontaktirali smo HZZO koji radi na nabavi dodatnih doza cjepiva protiv gripe te očekujemo da ćemo koncem ovog mjeseca nastaviti s cijepljenjem protiv gripe – kaže Lakošeljac.



Kampanja cijepljenja protiv gripe ove godine prvi put uključuje i trudnice koje također imaju pravo na besplatno cijepljenje.– Preporuka je da se trudnice cijepe protiv gripe s ciljem da zaštite i sebe, ali i svoje novorođenče koje nakon poroda ima nasljeđeni imunitet majke što je neobično važno, jer se nezreli imunološki sustav novorođenčeta teško bori protiv mikroorganizama, pa i protiv virusa gripe. Cijepljenjem se čuvaju životi trudnica i djece, cjepivo nije štetno i u 28 zemalja EU-a preporuka je da se trudnice cijepe u trudnoći, pa tako i u Hrvatskoj – ističe doc. dr. Tea Štimac s Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka.


Raste potražnja


Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a za dodatno je naručio 2.000 doza cjepiva kojima će se cijepiti skupine koje imaju pravo na besplatno cijepljenje kao i oni koji će se cijepiti uz nadoplatu.Svi oni koji ne žele čekati na HZZO da nabavi nove doze cjepiva mogu se cijepiti kod svog izabranog liječnika cjepivom protiv gripe koje je moguće nabaviti u ljekarnama. Ravnateljica Ljekarni Rijeka Branka Pivac ističe da se u ovim ljekarnama mogu nabaviti cjepiva protiv gripe dvaju proizvođača.

– Posljednjih par dana primijetili smo da potražnja za cjepivom raste. Cjepiva u našim ljekarnama ima dovoljno te građani mogu birati između Influvac cjepiva čija je cijena 85 kuna te Vaxigripa koji se prodaje po 96 kuna. Oba su cjepiva četverovalentna – kaže Pivac.


U ovogodišnjem cjepivu su u odnosu na prošlu godinu zastupljena dva tipa gripe virusa B te dva virusa tipa A, kao i prošle godine.


Smrtni slučajevi


O djelotvornosti cjepiva zasad je teško govoriti budući da se ne zna točno kakvo će biti preklapanje cirkulirajućeg soja gripe i onoga koje je u cjepivu. Prednost kod cijepljenja imaju kategorije građana kojima je cijepljenje besplatno, a to su stariji od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni radnici.


Zasad nisu zabilježeni slučajevi gripe, a prvi slučajevi očekuju se koncem prosincu. Prošle je godine u Hrvatskoj zabilježeno sveukupno 61.202 slučaja gripe, a zabilježen je i velik broj smrtnih slučajeva kao posljedica bolesti kojih je bilo sveukupno 107. Procjena je da je broj smrti zbog gripe višestruko veći te da godišnje od ove bolesti u Hrvatskoj umre petstotinjak osoba.