Matej Mijalić i Ivan Graziani

U Muzeju Hrvatskog primorja koncert na Kresnikovim violinama

Hina

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Na Kresnikovim violinama iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja u punoj dvorani svirali su mladi riječki violinisti, studenti zagrebačke Muzičke akademije, Matej Mijalić i Ivan Graziani, uz klavirsku pratnju Jelene Barbarić Mijalić



RIJEKA U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, odnosno Guvernerovoj palači u Rijeci, u petak je održan koncert na violinama koje je izradio Franjo Kresnik, a kojem je posvećena aktualna izložba u ovom muzeju.


 Na Kresnikovim violinama iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja u punoj dvorani svirali su mladi riječki violinisti, studenti zagrebačke Muzičke akademije, Matej Mijalić i Ivan Graziani, uz klavirsku pratnju Jelene Barbarić Mijalić. Na koncertu će svirati na dvjema Kresnikovim violinama, iz 1910. te iz 1912. godine. Ulaz na koncert je bio slobodan.


 Koncert je održan u sklopu velike izložbe “Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona”.




 Ona prikazuje djelo Franje Kresnika, riječkog liječnika i graditelja violina iz prve polovice 20. stoljeća. On je sustavno proučavao način gradnje Stradivarijevih i Guarneriijevih violina iz Cremone i najviše se približio njihovu majstorstvu. U Rijeci je utemeljio radionicu i školu izrade violina a svojim djelovanjem pomogao je oživjeti cremonsku školu gradnje violina. 


 Autori izložbe su Tamara Mataija, Faust Cacciatori i Tea Perinčić. Autori dizajna izložbe su Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić. 


 Izložba “Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona” dio je projekta Europske prijestolnice kulture (EPK), programskog pravca Doba moći. Riječ je o drugoj po redu izložbi programa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Granice – između reda i kaosa koji se provodi u sklopu Europske prijestolnice kulture.