Katehetski ured

U Katehetskom uredu tvrde da je Miletić sam htio promijeniti školu: ‘Rekao je da je tu dao maksimum’

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Osobno sam ga podržala u odluci jer u promjeni radnog mjesta ne vidim nikakav problem, ali ga Riječka nadbiskupija i Katehetski ured sigurno nije potencirao. I sama sam dok sam radila u školi kao vjeroučiteljica bila nekoliko puta premještena u različite škole, tvrdi dr. sc. Ksenija Rukavina Kovačević, predstojnica Katehetskog ureda



Premještaj vjeroučitelja Prve hrvatske sušačke gimnazije u drugu školu rezultirao je jučer prosvjedom sušačkih gimnazijalaca, ali i bojkotom nastave. Neumornim skandiranjem »Hoćemo Marina!« dvjestotinjak učenika te škole izrazilo je nezadovoljstvo odlukom Riječke nadbiskupije da se vjeroučitelj premjesti u drugu školu, a s razočaranim učenicima koji su oboružani transparentima izašli ispred škole solidarizirao se i dio nastavnika koji su se pridružili prosvjedu.


Prosvjedu se u konačnici pridružila i sama ravnateljica koja se zbog odluke Nadbiskupije također našla na meti dijela učenika i bila glavni akter dijela njihovih plakata s kojih su poslane poruke da je ravnateljica ukrala Božić. Međutim poručivši kako prosvjed govori sve te da učenici vole svog profesora koji je premješten u drugu školu ravnateljica Đudita Franko ponovno je ustvrdila da odluka o novom radnom mjestu vjeručitelja nije u njenoj ingerenciji.


– Radi u našoj školi 14 godina i šteta da je tako otišao, ali možda je to novi izazov za njega. Osobno nemam ništa s tim. To je odluka Katehetskog ureda, kazala je ravnateljica.




No na upit našeg lista o premještaju vjeroučitelja Marina Miletića iz jedne u drugu riječku srednju školu, dr. sc. Ksenija Rukavina Kovačević, predstojnica Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije opetovano je naglasila da je Katehetski ured odluku o njegovu premještaju donio isključivo na temelju prethodnog zajedničkog razgovora i dogovora.


– U niti jednoj fazi donošenja ove odluke vjeroučitelj Miletić nije bio izostavljen ili se nije uvažilo njegovo mišljenje. Naprotiv, u posljednjem razgovoru sa mnom kao predstojnicom Ureda vjeroučitelj Miletić izrazio je čvrsti stav da bi promjena radnog mjesta za njega bila ujedno prilika za neke nove vjeroučiteljske izazove i pothvate s mladima s kojima do sada nije imao priliku raditi te da više nema potrebu ostajanja u školi u kojoj je dao svoj maksimum. Ni u jednom trenutku nisam stekla dojam da će to stvoriti alarmantnu situaciju u Hrvatskoj koja je sada prisutna u javnosti.


Osobno sam ga podržala u odluci jer u promjeni radnog mjesta ne vidim nikakav problem, ali ga Riječka nadbiskupija i Katehetski ured sigurno nije potencirao. I sama sam dok sam radila u školi kao vjeroučiteljica bila nekoliko puta premještena u različite škole, što mi je samo koristilo da obogatim svoje radno iskustvo. Žalosti me činjenica da se tolika medijska pažnja podigla oko premještaja jednog vjeroučitelja unatoč činjenici da je tijekom ove školske godine Katehetski ured donio odluku o još četiri premještaja vjeroučitelja uz prethodni razgovor i dogovor te jednu odluku o opozivu kanonskog mandata.


Kao predstojnica Katehetskog ureda koja se brine za ukupno 120 vjeroučitelja na području Riječke nadbiskupije, pa tako i za kolegu Miletića, uvijek sam se držala i uvijek ću se držati jednog pravila: svaki je vjeroučitelj, dakle ponavljam svaki vjeroučitelj, vrijedan pažnje i poštovanja neovisno o tome je li ga Hrvatska javno prepoznala ili nije, izjavila je Rukavina Kovačević.