Korak dalje u primjeni

U KBC-u Rijeka uz pomoć 3D printera uspješno operirana aneurizma

Barbara Čalušić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Iz moždane cirkulacije 65-godišnje pacijentice uspješno je isključena kompleksna aneurizma moždane arterije, a sama je operacija u detalje prethodno isplanirana i uvježbana na 3D modelu, kaže prof. dr. Dinko Štimac koji je izveo operaciju



RIJEKA Nakon ugradnje umjetnog kralješka izrađenog uz pomoć 3D printera, spektar njegove primjene na Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka postaje sve širi: prošlog četvrtka uspješno je iz moždane cirkulacije 65-godišnje pacijentice isključena kompleksna aneurizma moždane arterije, a sama je operacija u detalje prethodno isplanirana i uvježbana na 3D modelu. Prema riječima predstojnika Klinike za neurokirurgiju prof. dr. Dinka Štimca, koji je izveo ovu operaciju, aneurizma je bila smještena na teško dostupnom mjestu, te u neposrednoj blizini vidnog živca koji je pritiskala i prijetila sljepoćom na to oko. Dijelom ju je prouzročila stara kopča koja je postavljena prilikom prve operacije prije pet godina koja je skliznula s vrata aneurizme i aneurizma se ponovo »napuhala«.  


– Prije operacije pacijentici je učinjen CT mozga, a digitalni podaci su obrađeni u softweru za trodimenzionalni print. Matematički model napravio je dr. Sven Maričić s riječkog Tehničkog fakulteta uz suradnju kolega s Medicinskog fakulteta u Rijeci, dok je 3D model isprintan na riječkom Građevinskom fakultetu. Isprintan je model u omjeru 1:1 na kojem sam isplanirao, a zatim na pacijentici izveo samu operaciju. Na aneurizmu unutrašnje karotidne arterije, na mjestu njezinog ishodišta iz koštanog dijela lubanje i ulaska prema mozgu, stavljena je titanska klema, odnosno kopča, i opasna aneurizma isključena je iz cirkulacije. Sve je dogovoreno i isplanirano u neposrednom kontaktu sa dr. Svenom Maričićem, dok je digitalne CT podatke osigurao prof. dr. Damir Miletić, predstojnik našeg Kliničkog zavoda za radiologiju. Operacija je, zahvaljujući prethodnom planiranju i uvježbavanju na personaliziranom 3D modelu, napravljena brzo, učinkovito i s odličnim rezultatom. Pacijentica se poslije operacije odlično oporavlja i ovih se dana planira njezin otpust kući – objašnjava dr. Štimac.


Interdisciplinarna priča


Prednosti ovakvih operacija u kojima 3D modeli neuorkirugu služe kao priprema i trening koji prethodi samoj operaciji višestruke su, kako za neurokirurga, tako i za pacijenta. Naime, operacije aneurizmi moždanih arterija spadaju u kategoriju najtežih i najstresnijih operacija u neurokirurgiji, a kako kaže dr. Štimac, planiranje operacije na 3D modelu dobro je za kirurga koji si na ovaj način smanjuje stres prisutan za vrijeme samog zahvata, ali i mogućnost pogreške. 




– Neurokirurg se za zahvat detaljno pripremi na 3D modelu i zna što ga čeka kada otvori glavu pacijenta. S obzirom da je sve unaprijed isplanirano, od pristupa, skidanja dijelova lubanje, pa sve do odabira klipse optimalne veličine, oblika i zavinutosti, stres je za operatera tijekom operacije znatno smanjen, a trajanje operacije skraćeno. S druge strane, pacijent profitira jer dobije brzu, isplaniranu, učinkovitu i maksimalno sigurnu operaciju, ističe prof. dr. Štimac.


Iako je operacija aneurizmi uz pomoć 3D printera namijenjena u prvom redu tzv. hladnim aneurizmama, odnosno aneurizmama kod kojih nije došlo do puknuća, prof. dr. Štimac kaže da je 3D printer primjenjiv i u akutnim slučajevima, budući da sam 3D print nastaje za dva sata.


– Ovo je definitivno interdisciplinarna priča u kojoj imamo veliku podršku Tehničkog i Građevinskog fakulteta jer ja kao doktor ne mogu matematički i digitalno obraditi podatke CT-a, niti bolnica ima potreban stroj, odnosno 3D printer – kaže prof. dr. Štimac koji dosad u dostupnoj literaturi nije pronašao da je netko aneurizmu operirao na ovaj način. 


Pozitivno okruženje


Ovaj odnedavno riječki neurokirurg još je jednom zahvalio upravi riječke bolnice na povjerenju i podršci  u implementaciji novih ideja u radu Klinike za neurokirurgiju, kao i riječkoj akademskoj zajednici. 


– Tu je i akademik Danijel Rukavina koji je odmah prepoznao veličinu koncepta 3D personalizirane medicine te će uskoro biti održan simpozij o 3D personaliziranoj medicini pod pokroviteljstvom HAZU-a. Zatim je tu i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Tomislav Rukavina, te genijalni inženjeri prof. dr. Šercer, Katalenić te dr. Sven Maričić. Naime, cijelu ovu priču započeli smo s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a proširili smo je na Građevinski i Tehnički fakultet u Rijeci te zadržali pritom odlične kontakte i suradnju sa Zagrebom. Našao sam se u okruženju iznimno pozitivnih ljudi kojima je interes zajednice ispred vlastitog interesa i imaju veliku količinu pozitivne energije, pri čemu svi bez puno riječi odrađuju svoj dio posla. Svu svoju inspiraciju dugujem sinčiću Marijanu koji je sva moja energija i sva moja snaga. On pohađa prvi razred osnovne školu u Gerovu koju sam i ja pohađao. Marijan je presretan i ja zajedno s njim – zaključuje prof. dr. Štimac.