Ugrožene lokacije

U Čavlima grajferima uklonili 930 kubika nezakonito bačenog otpada

Biljana Savić

Aktivisti Živog zida nedavno su snimili otpad odbačen uz cestu u Kikovici / Foto Živi zid/Arhiva NL

Aktivisti Živog zida nedavno su snimili otpad odbačen uz cestu u Kikovici / Foto Živi zid/Arhiva NL

Ove godine planirana je dodatna nabava tehničkih sustava nadzora kako bi se najkritičnije lokacije stalno nadgledale, a većom edukacijom mještana i uspostavljanja sustava dojave, u Općini Čavle nadaju se rješavanju problema



ČAVLE – Vijeće Općine Člane jednoglasno je prihvatilo izvješće načelnice Ivane Polić Cvitan o lokacijama i količinama odbačenog otpada, troškovima uklanjanja odbačenog otpada i provedbi mjera za uklanjanje otpada odbačenog u okoliš u 2017. godini. Naime, unatoč povećanim kontrolama komunalnog redara, te uvođenju tehničkog sustava nadzora ugroženih lokacija, odbacivanje otpada u okoliš je svakodnevna pojava, uglavnom na skrivene lokacije kao što su Ulica Gorica, Mavrinci, Šumsko područje Zagračišće Kamenjak, ugibalište uz D-3 Kamenjak, i na Kamenjaku uz cestu D-3 kod skretanja za Platak, te na ostale lokacije uz državnu i županijsku cestu kao što su Ulica Pod selo u Sobolima i Kikovica, i to u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima.


Kako je pojasnila načelnica, nedostatak sustavnog nadzora i kontrola ugroženih lokacija, te još uvijek loša zakonska regulativa jedan je od razloga opisanog stanja u okolišu. Za ovu godinu predviđen je proaktivniji i sustavan nadzor svih onečišćenih lokacija na području Općine Čavle, dodatna nabava tehničkih sustava nadzora, poboljšanje pravne regulative Općine Čavle, donošenje nove Odluke o komunalnom redu i drugih odgovarajućih odluka, veća edukacija mještana te uspostavljanje sustava dojave o protupravno odbačenom otpadu.


Inače, Općina Čavle je tijekom prošle godine sukladno raspoloživim slobodnim terminima specijalnog vozila »grajfer« redovito uklanjala otpad s lokacija koje su evidentirane kao lokacije na koje se učestalo protupravno odbacuje otpad, te uklonila 930 prostornih metara takvog otpada što je Općinu Čavle koštalo 73 tisuće kuna.