Minimalna nada

U “3. maju” isplata ‘minimalca’ za listopad: Sve češće se čuju prijedlozi za stečaj

Hina

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Predstavnici sindikata u "3. maju" u ponedjeljak su bili i na sastanku uprave "Uljanika", sindikata i uljanikovog strateškog partnera, vlasnika Kermas energije Danka Končara.



RIJEKA – U brodogradilištu “3. maj” počela je isplata minimalne plaće za listopad, radnici su 44. dan u štrajku i na izmaku su snaga te se sve češće čuju prijedlozi za pokretanjem stečaja, izjavio je u utorak predsjednik Štrajkaškog odbora u “3. maju” Veljko Todorović.


Todorović je naveo da se bliži rok kada bi “3. maj” po sili zakona morao u stečaj te da sve više radnika, smatrajući da će tako bolje ostvariti neka svoja prava, primjerice na burzi, predlaže pokretanje stečaja. Stoga razmišljamo o tome da im omogućimo izjašnjavanje – žele li pokretanje stečaja ili ne žele, rekao je.


Predstavnici sindikata u “3. maju” u ponedjeljak su bili i na sastanku uprave “Uljanika”, sindikata i uljanikovog strateškog partnera, vlasnika Kermas energije Danka Končara.




‘Trećemajci’ smatraju kako planovi koje su čuli ne drže vodu, a Končaru su rekli da žele suradnju, ali da je najprije potrebno smijeniti direktora “3. maja” Maksimilijana Percana i imenovati osobu koja će se boriti za opstanak tog brodogradilišta, izvijestio je Todorović.


Končar je u ponedjeljak, nakon posjeta “Uljaniku” i sastanka s upravom i sindikatima, rekao da su usuglasili plan restrukturiranja i da ni jedan oblik financijske intervencije njegove grupacije nije moguć sve dok Vlada i Europska komisija ne odobre taj plan.


Nema restrukturiranja bez strateškog partnera


U isto vrijeme, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavljuje da se problem Uljanika neće riješiti štrajkom te da bez relevantnog strateškog partnera koji financijski može pratiti restrukturiranje, restrukturiranja neće ni biti.



Odgovarajući na pitanja novinara na marginama poslovnog foruma “Inovacijama do konkurentnosti”, Horvat je kazao kako može ponavljati iste rečenice kao i u zadnja tri mjeseca – “bez relevantnog strateškog partnera koji financijski može pratiti restrukturiranje, restrukturiranja biti neće”.


“Koncept koji moramo zadovoljiti vrlo je krut i jasan”, izjavio je Horvat te dodao kako “svi oni koji danas polemiziraju, a pogotovo kolege iz sindikata, koji radnike pripremaju ili pozivaju u bilo kakve štrajkačke aktivnosti, u ničemu nam ne pomažu, samo nam odmažu”.


Horvat je rekao i kako nije bio oštar, već je bio fer i korektan na isti način kao što je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac zazivao štrajk. “Moja je poruka vrlo jasna i koncizna i neću je mijenjati – štrajkom problem Uljanika nećemo riješiti”, ponovio je Horvat.


Istaknuo je da će se problem Uljanika riješiti samo dovođenjem u Hrvatsku partnera koji će omjerom 50:50 htjeti i moći financirati rekonstruiranje brodogradnje i u Rijeci i u Puli. U ovom trenutku, dodao je, vrlo intenzivno se razgovara s dva moguća partnera, za koje je siguran “da imaju novac i da to žele”.


“Jedan i drugi partner su Ministarstvu gospodarstva podastrli vrlo jasno pismo namjere i blizu smo toga da zajedno s premijerom i Upravom dogovorimo zajednički sastanak unutar kojeg bi možda malo s Upravom promijenili smjer aktivnosti koje se danas događaju”, rekao Horvat.


Kazao je i da će biti potrebno otvoriti ‘data room’, kako bi potencijalni partneri mogli provesti dubinsko snimanje te u jednom trenutku staviti na stol brojku s kojom su spremni ući ili u kupovinu ili u fazu restrukturiranja.


Na novinarski upit vezan uz otkup dionica Ine od mađarskog MOL-a, Horvat je kazao kako Vlada nije odustala od svojih namjera o otkupu dionica Ine od MOL-a.


Naveo je da su u jučerašnjim bilateralnim razgovorima s kolegama iz mađarskog izaslanstva, predvođenog premijerom Viktorom Orbanom, došli do vrlo interesantnog zaključka. “Mi s Republikom Mađarskom kao dobrim susjedom nikakvih problema nemamo”, naveo je dodavši da je odnos mađarskog MOL-a i hrvatske Vlade u Ini izolirani slučaj.


“U ovom trenutku kraju se privodi izbor strateškog partnera koji će napraviti dubinsko snimanje. Kad dobijemo relevantne podatke, kad dobijemo pravu vrijednost Ine, moći ćemo započeti s pravim i konkretnim razgovorima”, istaknuo je Horvat.


Na novinarski upit traže li Mađari previsoku cijenu, odgovorio je kako u ovom trenutku nema relevantnu informaciju koja je to cijena koju mađarska strana traži.


Napominje da bi brzina štetila procesu, koji mora biti kvalitetno napravljen. “Koliko će trajati (proces) to ćemo vidjeti. Ono što je u ovom trenutku indikativno je da Mađarska strana ima pripremljene investicije u riječku rafineriju i nadam se da će se tokom sljedeće godine te investicije dogoditi”, zaključio je Horvat.