Konstituiran odbor vjerovnika

Trošak stečajnog postupka u TIBO-u preko milijun kuna, radnici dobivaju tri minimalca i pola otpremnine

Orjana Antešić

TIBO   – tvornica industrijske i brodske opreme u stečaju / Snimio Marin ANIČIĆ

TIBO – tvornica industrijske i brodske opreme u stečaju / Snimio Marin ANIČIĆ

Radnicima bi se u idućih mjesec, dva trebale isplatiti po tri minimalne plaće i polovica iznosa zakonom propisane otpremnine



RIJEKA Na Trgovačkom sudu u Rijeci jučer je konstituiran Odbor vjerovnika matuljske Tvornice industrijske i brodske opreme u stečaju. Odbor u ovom slučaju ima samo tri člana i čine ga predstavnici najvećih vjerovnika, Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Uljanik grupe, te predstavnik radnika.


Odborom vjerovnika predsjedat će predstavnica CERP-a Doroteja Filipović, koja je ujedno bila i predsjednica Nadzornog odbora do otvaranja stečaja u Tibu koncem svibnja ove godine. Predstavnik Uljanik grupe je Hrvoje Markulinčić, a radnika bivši vozač u ovoj tvornici Marijan Cepanec koji se na zadnjem ročištu, podsjetimo,  sam kandidirao za ovo mjesto. Između njega i sindikalnog povjerenika u Tib-u Željka Bilića, najveći vjerovnici Tiba glasovanjem su se odredili za Cepanca.


Na jučerašnjoj sjednici Odbora vjerovnika, kako doznajemo sa Suda,  odobren je trošak stečajnog postupka u ovoj matuljskoj tvornici koji će, prema predračunu kojeg je napravila stečajna upraviteljica Višnja Rosenberg Volarić, iznositi oko 1,1 milijun kuna razadoblje od godinu dana. U tom iznosu, oko 800.000 kuna odnosi se na plaće koje su radnicima isplaćene za vrijeme otkad je otvoren stečajni postupak u Tibu. U pitanju je plaća za lipanj, što im je bio i otkazni rok, te nekoliko dana u svibnju.




Kako doznajemo od povjerenika Sindikata metalaca u Tibu Željka Bilića, jučer su u ovom sindikatu prikupili i kompletirali svu potrebnu dokumentaciju od »tibovaca« temeljem koje će ostvariti pravo na isplatu dijela svojih potraživanja od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja.


Kao što smo već izvijestili, ukupna vjerovnička potraživanja u stečaju Tiba iznose 51,5 milijuna kuna, od čega je 15,4 milijuna kuna za neisplaćene plaće i otpremnine radnicima. »Tibovcima« bi tako od AORPS-a u idućih mjesec-dva trebale biti isplaćene po tri minimalne plaće i polovica iznosa zakonom propisane otpremnine.


Premda su se svi vjerovnici na zadnjem ročištu održanom početkom rujna usuglasili i donijeli odluku da Tibo u stečaju nastavlja djelatnost, na jučerašnjoj prvoj sjednici Odbora vjerovnika, kako doznajemo, o tome nije bilo govora.