Metro Junior Top Chef

Troje mladih kuhara iz Splita, Opatije i Pule u velikom finalu

Andrej Petrak

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER



Marin Dvorinčić iz Opatije, Filip Gunjača iz Pule i Tina Đerek iz Splita troje je mladih kuhara koji su impresionirali žiri METRO Junior Top Chef regionalnog natjecanja, predvođenog Nenadom Kukurinom, ugostiteljem i vlasnikom hotela i restorana »Kukuriku«. Sudionici sučeljavanja morali su pripremiti jelo od zadanih namirnica kako bi zaslužili sudjelovanje u velikom finalu ovog projekta. Finalisti će ujedno sudjelovati u trodnevnoj edukaciji pod vodstvom mentora u kulinarskom institutu Kul IN u Sisku.


Metro ovom edukacijom mladih kuhara želi pridonijeti razvoju kulinarske profesije u Hrvatskoj, a u projektu sudjeluje trinaest škola iz cijele zemlje. Uz Nenada Kukurina, za edukaciju i odabir najboljih zaduženi su mentori Ante Udovičić i Mario Mihelj.


Na regionalnom natjecanju, održanom u restoranu »Kukuriku« u Kastvu, žiri u sastavu Nenad Kukurin te Helena Lončar ocjenjivao je pripremu jela od zadanih namirnica:  brancina, svježeg koromača, kelja i svježih šparoga uz dodatak maslinovog ulja, suhih i cherry rajčica.




 – Osim što sam sretan zbog pohvala koje sam dobio od žirija, uvjeren sam da će iskustvo koje ću dobiti utjecati i na moje buduće radove. Danas sam pripremao zapečenog brancina u foliji u koji sam prethodno umotao kravlju skutu i svježe marinirane repove jadranskog škampa. Sve zajedno servirao sam s prokulicama u krušnim mrvicama, objasnio je Marin Dvorinčić iz Ugostiteljske škole Opatija, najbolji među finalistima.


Nenad Kukurin počašćen je pozivom da bude mentor mladim kuharima u ovom projektu, jer potiče razvoj mladih, kojima se daje prilika da se s vremenom izgrade u prave profesionalce.


– S obzirom na vrlo kratko vrijeme koje su imali na raspolaganju i početne probleme s filetiranjem brancina, vrlo sam zadovoljan s konačnim rezultatom, rekao je Kukurin.Podršku mladim kuharima izrazio je predsjednik Uprave Metroa Hrvatska Marc Carena, koji je ostao impresioniran iskazanom kreativnošću. U regionalnom finalu sudjelovali su još Petra Mitrović iz Zadra, Endy Cvitko iz Poreča i Antonijo Majetić iz Karlovca. Dvorinčić, Gunjača i Đerek pridružit će se trojici finalista koji su bili najbolji na sučeljavanju u Zagrebu. Najbolji na finalu u travnju osvojit će  dvomjesečnu edukaciju na kulinarskom institutu Kul IN koji s ALMA la Scuola Internazionale di Cucina Italiana razvija programe profesionalnog usavršavanja kuhara, dok će tri najbolja kandidata otputovati na prestižno kulinarsko natjecanje  Bocuse d’Or koje se održava u Budimpešti.