Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
17. siječnja 2020.
Štrajk traje

foto/video Trećemajci završili prosvjednu šetnju riječkim ulicama. Građani ih podržavali trubljenjem

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2018. u 9:29 2018-10-25T09:29:00+02:00

U krizi Uljanik grupe 3. maj je kolateralna žrtva i to velika

RIJEKA Trećemajci su jutros ponovo izašli na riječke ulice. Danas su izabrali rutu od istočnog ulaza u brodogradilište, pa potom prošli Baračevom, Mlakom, Zvonimirovom i Liburnijskom ulicom. Građani su im usput davali podršku trubljenjem. Nakon prosvjedne šetnje vratili su se u krug brodogradilišta, gdje su već četvrti dan u štrajku.

Radnici na ovaj način žele apelirati na odgovorne u Vladi da se pronađe rješenje za opstojnost riječkih navoza.

UP2510X33
Radnici 3. maja marširaju riječkim ulicama / Snimio Damir ŠKOMRLJ

U krizi Uljanik grupe 3. maj je kolateralna žrtva i to velika. Nakon što je jučer ministar financija Zdravko Marić objavio da je gotovo 900 milijuna kuna državnih jamstava za kredite za gradnju brodova potrošeno nenamjenski, valja još jednom podsjetiti da je Uljanik od 3. maja posudio 523 milijuna kuna.

Postavlje se pitanje i gdje je završilo 313 milijuna kuna, što su bili novci koje je 3. maju isplatilo Ministarstvo gospodarstva. Nadalje, tu su i pozajmice Uljanik plovidbi u iznosu od 32 milijuna kuna, a Juraj Šoljić jučer je podsjetio kako Uljanik duguje i 107 milijuna kuna 3. maju za gradnju Siemovog broda, koji je raskinuo sve ugovore Uljanik grupi početkom rujna.

UP2510X5
Radnici 3. maja marširali riječkim ulicama (2) / Snimio Damir ŠKOMRLJ

3. maj je podsjetimo silom prilika postao manjinski suvlasnik na dva broda Uljanik plovidbe, Stoji i Verudi, jer su na taj način Puljani kompenzirali 104 milijuna kuna duga koja su imali prema riječkom škveru. Kad se sve zbroji, uistinu zvoni pitanje gdje su svi ti novci i kako je uopće bila kontrola nad tijekom novca u Uljanik grupi.

Pritom ne treba ekskulpirati državu i resorna ministarstva, jer ako već nisu mogli ili htjeli kontrolirai Uljanik, svakako su trebali voditi računa gdje završava novac koji je bio državna potpora 3. maju u njegovom procesu restrukturiranja, koji je, podsjetimo, počeo sredinom 2013. godine, a završio krajem prošle godine.

IMG_1788

IMG_1786

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.