Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 4
Sutra: 20° 20° 4
22. ožujka 2019.
Sastanak kriznog stožera

Trećemajci hitno traže kriznu upravu: 'Štrajk je završio, a mi skoro da ne radimo, jer nemamo čime'

Foto Roni Brmalj
Foto Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 4. rujan 2018. u 12:13 2018-09-04T12:13:51+02:00

Stanje je dodatno opteretila informacija da su strani naručitelji, kompanije Automarine Transport i Siem Shipping, s 1. rujna uljaniku otkazali ugovore o gradnji četiri broda, od kojih je jedan brod za prijevoz automobila i kamiona već porinut u more u 3. maju

Iz Kriznog stožera za riječko Brodogradilište 3. maj u utorak su poručili kako neće popustiti te ustraju u zahtjevima da se u 3. maj postavi krizna uprava, osigura materijal za nastavak proizvodnje i povrat pozajmice od pulskog Uljanika kao i izdvajanje 3. maja iz Uljanik grupe.

Krizni stožer za 3. maj jutros se sastao iza zatvorenih vrata s Upravom 3. maja.

Predsjednik Kriznog stožera Predrag Knežević, odgovarajući na novinarski upit nakon sastanka, rekao je kako u 3. maju očekuju da Vlada hitno postavi kriznu upravu i osnuje tim koji će voditi brodogradilište, kako bi ono moglo funkcionirati.

Dodao je kako je zatraženo da o problemu 3. maja nakon županijskog, raspravi i nacionalno Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV).

Iako je štrajk u Brodogradilištu 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik grupi, prekinut, a srpanjske su plaće isplaćene, u riječkom škveru gotovo se ne radi, jer nema novca za nabavku materijala, a Uljanik ne vraća 3. maju pozajmicu veću od 500 milijuna kuna.

Stanje je dodatno opteretila informacija da su strani naručitelji, kompanije Automarine Transport i Siem Shipping, s 1. rujna uljaniku otkazali ugovore o gradnji četiri broda, od kojih je jedan brod za prijevoz automobila i kamiona već porinut u more u 3. maju.

Uz to, račun Uljanika blokiran je od ponedjeljka poslijepodne, račun 3. maja je otprije u blokadi, a u Uljanik je po nalogu DORH-a ušla policija.

U pulskom Uljaniku provođenje izvida je naložilo Državno odvjetništvo RH, nakon napisa u medijima o stanju u tom brodogradilištu.

Prema pisanju medija koji se pozivaju na neslužbene izvore, izvidi se tjednima provode u riječkom u 3. maju zbog anonimne kaznene prijave.

Knežević je rekao kako su se predstavnici Kriznog stožera jutros sastali s Upravom 3. maja, iz koje su im kazali da je otkazivanje brodova bilo očekivano, s obzirom na nepoštivanje rokova.

Po njegovim riječima, iz Uprave 3. maja su ih izvijestili da policija do sada nije dolazila u riječko Brodogradilište.

Knežević je također rekao da će se u riječkom Brodogradilištu 3. maj nastaviti radovi na brodu za prijevoz automobila i kamiona, koji je u svibnju porinut. Rekao je da materijala za završetak cijelog broda nema, no kako bi brod, da se osigura sav potreban materijal, mogao brzo biti završen.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka