Dan riječkih planinara

Trećeg maja veliki pohod na Veli vrh

Andrej Petrak

Nakon okupljanja na mostu kod Kontinentala u 8 sati, planinari će u dvije grupe krenuti prema Velom vrhu. Jedna će grupa ići lakšim putem preko Kalvarije i Pulca, a druga kanjonom Rječine do Pašačkog mosta i zatim istočnom stranom brda Katarina do Velog vrha 



RIJEKA  Prvi Dan riječkih planinara bit će manifestacija svih Riječana: Riječki planinarski savez u povodu 140 godina planinarstva u Hrvatskoj i Dana oslobođenja Rijeke 3. svibnja organizira uspon na Veli vrh, gdje su vođene najteže borbe za oslobođenje grada na Rječini. Nakon okupljanja na mostu kod Kontinentala u 8 sati, planinari će u dvije grupe krenuti na uspon prema Velom vrhu. Jedna će grupa ići lakšim putem preko Kalvarije na Kozalu, potom preko Pulca do Velog vrha, a druga će grupa ići kanjonom Rječine do Pašačkog mosta i zatim istočnom stranom brda Katarina do Velog vrha. Oni koji odaberu težu stazu po prvi će put moći proći i šetnicom koja se upravo uređuje kroz kanjon Rječine, najavili su predsjednik Riječkog planinarskog saveza Damir Konestra i traser pohoda Matija Perić.



Dan riječkih planinara najavljivat će se od 26. travnja svakodnevno na štandu na Korzu, gdje će se prodajom majica po 50 kuna i bedževa po 10 kuna prikupljati sredstva za organizaciju škole za male planinare, koja se namjerava pokrenuti najesen u riječkim osnovnim školama.


   Prijave za sudjelovanje i informacije mogu se dobiti i na broj mobitela Damira Konestre 098/338-005, putem maila [email protected] ili weba rijeckiplaninarskisavez.hr. Želja je organizatora da manifestacija postane tradicionalna i održava se svake prve subote u svibnju.





   Okupljanje na Velom vrhu predviđeno je oko 13.30 sati uz ručak, zabavne igre poput potrage za blagom te razgled podzemne utvrde »Katarina B« iz Drugog svjetskog rata. Alpinisti će zainteresiranima pokazati načine vezivanja, osigurano spuštanje niz stijenu i druge vještine u kojima će se moći okušati i sudionici pohoda.


   Osim članova planinarskih udruga i društava »Kamenjak«, »Platak«, »Transverzalac«, »Tuhobić«, »HP HT i Učka«, »Duga«, »Bazovica« i Stanice vodiča Rijeka, na prvom Danu riječkih planinara sudjelovat će i udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom, te Riječani u »zlatnim godinama« koji su aktivni članovi projekta Rijeka zdravi grad. Prema riječima Irene Deže Starčević iz projekta Rijeka zdravi grad, zasad su svoje sudjelovanje u prvom Danu riječkih planinara najavili Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Društvo multiple skleroze, Društvo tjelesnih invalida grada Rijeke, Udruga Zdrav život i članice Kreativnih radionica 50+ koje djeluju u sklopu Interesne grupe građana za podršku starijim osobama. Članice Kreativnih radionica izradit će prigodne darove za najmlađeg i najstarijeg sudionika pohoda, a poziv za sudjelovanje u manifestaciji upućen je i korisnicima prihvatilišta za beskućnike »Ruže sv. Franje« i »Oaza«. Članovi udruga osoba s invaliditetom okupit će se na posljednjoj stanici Autotrolejeve linije 13 na Pulcu, odakle će ih planinari voditi do Velog vrha.