Sportska manifestacija

Treća pobjeda PGŽ-a na Igrama prijateljstva: Pehar u trajnom vlasništvu

Sanja Gašpert



RIJEKA Primorsko-goranska županija ukupni je pobjednik 16. Igara prijateljstva, međunarodnog projekta održanog proteklog vikenda u organizaciji Zajednice sportova PGŽ-a. PGŽ je proglašena ukupnim pobjednikom na svečanom zatvaranju u Centru Gervais, pobijedivši tri uzastopna puta na Igrama, zbog čega je preuzela prijelazni pehar u trajno vlasništvo. Drugo mjesto zauzela je delegacija Novog Mesta, a brončani su bili sportaši Unsko-sanskog kantona, sljedeći domaćini Igara, dok je četvrto mjesto pripalo predstavnicima talijanske regije Friuli Venezia Giulia – Furlanije Julijske krajine.


Ove je godine Primorsko-goranska županija prvi put postala domaćin spomenutog događanja koje okuplja 400-tinjak natjecatelja u dobi do 16 godina. Mladi sportaši iz Unsko-sanskog kantona (BiH), Dolenjske regije – Novog Mesta (Slo), regije Friuli Venezia Giulia – Furlanije Julijske krajine (It) te PGŽ-a branili su boje svojih regija i država u šest sportova – košarci, odbojci, rukometu, stolnom tenisu, šahu, sve u muškoj i ženskoj konkurenciji te malom nogometu, dječaci.


– Sportska manifestacija Igre prijateljstva održava se šesnaestu godinu zaredom. Njihova temeljna ideja promicanja pozitivnih vrijednosti, tolerancije, međusobnog prihvaćanja i prije svega izgradnji prijateljstva među mladima različitih narodnosti i običaja iz geografski bliskih regija, živi i danas te je kroz godine njenog provođenja stvorena snažna tradicija koja potiče zdrav natjecateljski duh i kulturnu razmjenu kroz, za duh i tijelo najljepši oblik druženja – sport – istaknuli su organizatori.




Igre prijateljstva


Igre prijateljstva



Osim Zajednice sportova PGŽ-a, organizacije koje sudjeluju u pripremi i provedbi Igara su Sportski savez Unsko-sanskog kantona (BiH), Zavod za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto (SLO) te od ove godine Združenje slovenskih športnih društev v Italiji (IT). Na ovogodišnjem natjecanju korišteni su sportski objekti grada Rijeke i Rijeci bliskih lokalnih samouprava. Košarkaške utakmice odigravale su se u Sportskoj dvorani Mavrinci, odbojkaški i šahovski ogledi u Dvorani Mladosti na Trsatu, rukometaške utakmice odvijale su se u Dvorani Centar Zamet, dok su stolnotenisači odmjeravali snage u Sportskoj dvorani OŠ Vladimira Gortana. Malonogometne predstave mladića iz četiri regije mogle su se pratiti na pomoćnom igralištu stadiona Kantrida.


Gostujući sportaši bili su smješteni u Studentskom naselju na Trsatu (Kampus), a u prostoru Studentskog centra organizirani su obroci za sve sudionike. Osim organizatora, na Igrama je sudjelovao velik broj volontera, sportskih djelatnika s područja županije i zaljubljenika u sport, bez kojih provedba ove manifestacije ne bi bila moguća. Svečano otvaranje održano je na atraktivnoj lokaciji Trsatske gradine, uz nastupe Mije Negovetić, Frana Živkovića te Katje Budimčić Sabljar. Ceremonija zatvaranja te dodjela pehara i odličja sportašima održana je u Centru Gervais u Opatiji, gdje su u programu sudjelovali članovi plesnog kluba Dance Queen te mlade predstavnice Gimnastičkog kluba Rijeka. Posljednji dan igara, a prije rastanka, natjecateljima i delegacijama omogućen je posjet kompleksu Bazena Kantrida. Mlade sportaše dogodine će ugostiti Unsko-Sanski kanton (BiH), koji će preuzeti organizaciju 17. igara prijateljstva.