28. IZDANJE

Traju pripreme za Kastafsko kulturno leto, donijet će 25 različitih programa

Andrea Bralić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Bit će tu dramske predstave, koncerti, festival gitare, dječje predstave, pjesničke večeri u Bačvariji, književne večeri, Dani domaćega zajika... a sve tradicionalno završava Čansonfestom



KASTAV Udruga Kastafsko kulturno leto užurbano priprema ovogodišnje 28. izdanje festivala koji je postao brend Kastva i iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja na brojne manifestacije koje su održavaju na raznim gradskim lokacijama, od Crekvine kao najljepše pozornice na Kvarneru, pa do skrivenih kutaka u staroj gradskoj jezgri.


Ležerna atmosfera


Program još nije u potpunosti gotov, no već se sada zna da započinje u petak, 28. lipnja, traje do kraja kolovoza, a sadržat će otprilike 25 raznih programa, od dramskih predstava, koncerata, festivala gitare, dječjih predstava, književnih večeri, pjesničke večeri u Bačvariji, Dana domaćega zajika, radionica glume, gitare, pisanja, mnogih zanimljivih izložbi, a sve tradicionalno završava Čansonfestom.


Ljubitelji KKL-a ponovo će imati priliku uživati u ležernoj atmosferi kastavskih dvorišta, trgova i vrtova, zahvaljujući programu »Ritam dvorišta«, koji kastavske ljetne noći pretvara u nezaboravno iskustvo. Tu su i partnerski programi ovog festivala, Kastav Blues Festival, Čansonfest i Zdola neba kastafskega.




Ono što se već sada zna je da će u galerijskom prostoru crkvice Svete Trojice izlagati poznati hrvatski slikar Duško Šibl, koji je lani u tom istom prostoru otvorio izložbu mlade francuske umjetnice Georgette Yvette Ponte i oduševio se Kastvom i izložbenim prostorom ove crkvice. Osim toga, ovogodišnji KKL obilježit će i brojni koncerti, a među njima valja istaknuti onaj Nine Badrić, grupe S.A.R.S. i Zorana Predina koji će ujedno predstaviti i svoju knjigu »Glavom kroz zid«. U sklopu Festivala gitare održat će se radionica sviranja, namijenjena gitaristima svih uzrasta i stupnjeva predznanja, ali i drugim instrumentalistima i pjevačima koji žele proširiti svoje glazbeno znanje, pod umjetničkim vođenjem Zorana Majstorovića. Poznata operna pjevačica, Sandra Bagarić održat će koncert u crkvi sv. Jelene Križarice, bit će tu i klapskih večeri, a ljubitelji amaterskih lokalnih kazališta doći će na svoje jer su u planu čak tri večeri »domaćeh predstavi«. Posjetitelji KKL-a u Kastvu će moći pogledati i dvije hit predstave, »Brodolomke« i »Dame biraju«.


 Trud i sinergija


Helena Ninković Budimlija, predsjednica Udruge Kastafsko kulturno leto, organizatora festivala, ističe kako će se Pod Ložun održati projekcija dva dokumentarna filma u sklopu suradnje s History Film Festivalom, međunarodnim festivalom povijesnih dokumentarnih filmova.


– KKL iz ljeta u ljeto donosi živost u grad i pridonosi promociji Kastva zahvaljujući trudu i sinergiji svih onih koji pridonose organizaciji, od Grada Kastva, Turističke zajednice, brojnih udruga i svih naših ugostitelja koji nam pružaju veliku pomoć. Veselimo se ovogodišnjim programima koje ćemo u potpunosti najaviti za koji tjedan, i već najavljujemo KKL 2020. godine koji će biti posvećen velikom jubileju obilježavanja rođenja i smrti Ivana Matetića Ronjgova (1880. – 1960.), ističe Ninković Budimlija.