Bivši samački hotel jedina je preostala nekretnina "3. maja"

Toblerone: Uljanik će uskoro odlučiti o ex-hotelu na Kantridi

Orjana Antešić

Novi vlasnik riječkog škvera stavit će »pod povećalo« ugovorne odnose »3.maja« s bivšim supsidijarima, među kojima je i tvrtka STM koja upravlja objektom sa 144 dvokrevetne i trokrevetne sobe 



RIJEKA  U Uljaniku narednih mjesec-dva planiraju se usredotočiti na provjeru ugovornih odnosa koje Brodogradilište »3. maj« ima sa svojim bivšim supsidijarima, među kojima je i tvrtka STM koja je gospodarila trećemajskim nekretninama, a još uvijek upravlja Prenoćištem »Kantrida« ili popularnim riječkim »tobleroneom«.


Prvi od sastanaka na ovu temu uslijedit će vjerojatno već idući tjedan, doznajemo iz Uljanika. 


   Ovaj samački hotel jedina je preostala nekretnina u vlasništvu »3. maja« jer je sve ostale država izvlastila iz portfelja riječkog brodogradilišta. Dobar dio, podsjetimo, »3. maju« je oduzet još prije trinaest godina kao zamjena za jednu od tadašnjih sanacija dok je ostatak nekretnina, »unutar žice«, izvlašten prije dvije godine, u sklopu pripreme brodogradilišta za privatizaciju.




Zgrada Prenoćišta »Kantrida« ostala je u vlasništvu »3. maj«, čiji je vlasnik sada pulski Uljanik, a ostalo je upisano i oko 19.000 četvornih metara zemljišta iznad Liburnijske ulice. 



Puna cijena noćenja u popularnom »tobleroneu«, u koju nije uključen PDV, po ležaju je 140 kuna za dvokrevetnu, a 125 kuna za noćenje u trokrevetnoj sobi. Ovisno o dužini boravka, ta se cijena umanjuje do 42 kune, koju plaćaju radnici »3. maja«, a za boravak duži od mjesec dana.



  


Ugovor na pet godina


Prenoćištem još upravlja bivša trećemajska tvrtka STM koja je u postupku privatizacije riječkog brodogradilišta, baš kao i ostala tri trećemajska supsidijara, prešla pod okrilje države i tadašnjeg AUDIO-a, a danas Centra za restrukturiranja i prodaju (CERP-a). 


   Ugovor kojim im se povjerava upravljanje Prenoćištem »Kantrida« STM je, prema navodima direktorice ove tvrtke Dubravke Danes, potpisao s »3. majem« 2008. godine na pet godina. Danes dodaje da se nakon isteka ugovor automatski obnavlja na godinu dana, a u slučaju raskida otkazni rok je godinu dana.


Duljinom ovog otkaznog roka vjerojatno se htjelo zaštiti STM i dati ovoj tvrtki sa 21 zaposlenih dovoljno vremena da se snađe na tržištu ukoliko novi vlasnik riječkog brodogradilišta bude imao neke druge ideje oko zgrade popularnog »tobleronea«.


No, očito je da su se u STM-u u međuvremenu snašli jer su izašli i na slobodno tržište, pa tako pod svojom ingerencijom kao upravitelji imaju, kazuje Danes, sedamdesetak zgrada u Rijeci. 


   U prvim »čekiranjima« odnosa sa STM-om, predstavnici Uljanika najavljuju da će zasigurno jedna od tema biti i mogući paketi cijene smještaja za radnike »3. maja« koju mnogi, nakon zadnjeg povećanja od prije nekoliko mjeseci, smatraju nerealno preskupim. 


   Za razliku od prije četiri, pet godina kada je »toblerone« bio popunjen do posljednjeg kreveta, što zaposlenima u »3. maju«, što radnicima kooperanata, sada u Prenošćištu – koje raspolaže sa ukupno 144 dvokrevetnih i trokrevetnih soba – smještaj nalazi tek pedesetak trećemajaca.


Umjesto ranijih devetstotinjak kuna sada mjesečno smještaj plaćaju 1.260 kuna ili 42 kune po danu. Po toj cijeni, ispada da sobu u »tobleroneu« dvojicu trećemajaca mjesečno stoji blizu 2.500 kuna što odgovara cijeni najma jedne vrlo solidne garsonijere, ako ne i jednosobnog stana. U slučaju da čovjek želi biti sam u sobi, cijena se uvećava za 50 posto što ispada nemalih 1.890 kuna. 



Iz Uljanika se zasad ne izjašnjavaju koji su njihovi planovi oko zgrade bivšeg samačkog hotela u Liburnijskoj ulici, kao i pripadajućeg zemljišta, uz objašnjenje da se tek trebaju pobliže upoznati sa situacijom. Zasigurno da Puljani mogu očekivati i upliv Grada Rijeke s obzirom na ideju da se baš na tom području, iznad zone »3. maja«, oformi novi Znanstveno-tehnologijski park STEP II koji bi se trebao prostirati na čak 37.000 četvornih metara. 



  


Slaba popunjenost


U trećemajskim sindikatima kažu da su im se ljudi žalili na nove cijene, u Sindikatu Istre i Kvarnera dodaju da su ozbiljne pritužbe imali i na same uvjete stanovanja u Prenoćištu. 


   Direktorica Danes ne slaže se da je smještaj preskup, pa obrazlaže da cijene prehodno dugo vremena nisu bile mjenjane, a napominje i da su u taj iznos od 1.260 kuna uključeni i svi režijski troškovi, kao i usluge čišćenja.


I dok je trećemajcima, kako čujemo, gotovo 1.300 kuna na mjesec za sobu koju dijele s još jednim kolegom preskupo, Danes ističe kako je to minimalna cijena koja pokriva troškove Prenoćišta pod uvjetom stopostotne popunjenosti.


A ona je u posljednjih godinu-dvije jako loša. Lani su imali popunjenost od svega 40-ak posto, premda su usluge boravka otvorene i studentima i drugim korisnicima. Posluju s minusom kojeg zasad pokrivaju iz ranijih rezervi, priznala je Danes.