Komadina podvio rep

Tko bi htio smrdljivu Marišćinu? Obersnel: Ako je župan mislio ozbiljno, to je neozbiljno

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

 Vjerujem da je župan to izjavio u afektu jer ako bi to mislio ozbiljno – to bi bilo neozbiljno, drži Vojko Obersnel, koji kao i načelnica Viškova Sanja Udović poziva da se uhvati rješavanja problema smrada



RIJEKA – Župan Zlatko Komadina opet je na malo jači pritisak zbog problema s Marišćinom podvio rep i najavio da će Primorsko-goranska županija prepustiti većinski udio u tvrtki Eko plus ili Gradu Rijeci ili Općini Viškovo.


Od 2001. godine, a čak i od prije dok se tražila lokacija, traju muke s novim odlagalištem otpada koji je trebao cijeli kraj uvesti u 21. stoljeće, a jedan od najodgovornijih ljudi za provedbu projekta bio je upravo župan Zlatko Komadina. Mnoge stvari može ga podsjetiti i pročelnik Ureda županije Goran Petrc koji je u ona slavna vremena bio načelnik Općine Viškovo.


Pitali smo riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela što misli o najavi župana Komadine.


Moramo naći rješenje




– Vjerujem da je župan to izjavio u afektu jer ako bi to mislio ozbiljno – to bi bilo neozbiljno. Činjenica je da problem postoji i da ga treba riješiti i zato smo kao Skupština i tražili da se angažira konzultatnt koji će moći utvrditi razlog neugodnih mirisa. Ovakva postrojenja funkcioniraju u brojnim europskim gradovima i zato vjerujem da se problem može i mora riješiti.


Također, činjenica je da je investitor centra bio Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, a ne ni grad ni županija, te da je tehnologiju odabralo Ministarstvo zaštite okoliša, a ne lokalna ili regionalna samouprava.


No, bez obzira na to, svjesni smo problema, razumijem nezadovoljstvo građana, i upravo zato moramo naći rješenje, izjavio je Obersnel.


Načelnica Općine Viškovo potvrdila je da je situacija takva da su mještani svakodnevno izloženi negativnim utjecajima rada ŽCGO.


Neka se većinski vlasnik koncentrira


– Osnivači se trebaju koncentrirati na rješavanje problema, a ne baviti se najavama o prijenosu ili prodaji vlasničkih udjela. Dakle, naglašavam neka se većinski vlasnik, a to je Primorsko-goranska županija, koncentrira na rješenje problema koji su evidentni, a ne na promjene vlasničke strukuture – izjavila je Udović.


Vijećnica u Općini Viškovo Mirna Međimorec pozvala je općinsku načelnicu Sanju Udović da sazove tematsku sjednicu Općinskog vijeća o Marišćini.


– Svakodnevno svjedočimo da ŽCGO Marišćina ima ozbiljnih problema u radu. Danas se na Marišćini, kao i nekad na Viševcu, smeće odlaže u zemlju, a većina komunalnih društava u PGŽ, gdje se naročito ističe KD Čistoća Rijeka, loše gospodare komunalnim otpadom. Sve to direktno loše utječe na kvalitetu života mještana Općine Viškovo, naročito sjevernog dijela općine i naselja Marčelji, koji još od prve polovice godine trpe svakodnevni smrad koji dolazi sa ŽCGO Marišćina.


Tužno je da rješenja nema


Tužno je, na sve molbe mještana, da rješenja još uvijek nema i da su naši mještani bili primorani u zaštiti svojeg zdravlja, kvalitete života i imovine organizirati Hod za čisti zrak od Viškova do Marišćine, kako bi po tko zna koji puta onima koji upravljaju i gospodare Marišćinom ukazali da je život u Viškovu zbog Marišćine težak.


U koloni Hoda za čisti zrak bila je načelnica i njezin zamjenik. Drago mi je ako je to bio izraz i njihovog kopernikanskog obrata u rješavanju problema Marišćine, navela je Međimorec.


Ona je dodala da Općina Viškovo treba učiniti prvi korak da ne smrdi s Marišćine tako da općinsko vijeće promjeni Odluku Općine Viškovo da se biootpad odvaja sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom. 


– To je početak ozbiljnog rješavanja smrada i loše kvalitete života zbog Marišćine, te je u potpunosti u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom, zaključila je Međimorec.