Sajam

Tjedan cjeloživotnog učenja: Od finger fooda do redizajna odjeće

Ingrid Šestan Kučić

Foto: marko Gracin

Foto: marko Gracin



RIJEKA Sajmom cjeloživotnog učenja koji je jučer na Korzu okupio 25 izlagača započeo je tradicionalni Tjedan cjeloživotnog učenja. Riječ je o nacionalnoj obrazovnoj kampanji u kojoj se građanima na neposredan, često i neformalan način, prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja. Aktivnosti u okviru ovogodišnjega, 11. Tjedna cjeloživotnog učenja, provodit će se do 8. listopada održavanjem niza događanja poput radionica, tribina te okruglih stolova. Svrha svih tih aktivnosti je podizanje osobne motivacije za uključivanje što većega broja građana u proces učenja pod sloganom »Provježbaj mozak!«. Regionalni koordinator za Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju i ove je godine Narodno učilište, a njegova ravnateljica Heni Strčić najavljuje da će se u te tri županije do kraja tjedna realizirati stotinjak događanja.


– U realizaciji programa sudjeluje pedesetak ustanova, a nije riječ samo o obrazovnim institucijama, već su se u Tjedan cjeloživotnog učenja uključile i tvrtke te poslodovaci. Poput prijašnjih godina i ove smo godine organizirali nagradnu igru kroz koju građani mogu osvojiti besplatne tečajeve, popuste na tečajeve, kao i ulaznice za predstave i druge manifestacije, a do kraja tjedna nudi im se niz besplatnih radionica u koje se mogu uključiti. Interes građana za radionice je velik, što pokazuje da je Tjedan cjeloživotnog učenja postao prepoznatljiva manifestacija – ističe Strčić.


Samo Narodno učilište ponudit će 14 besplatnih radionica iz različitih područja, od kulinarstva, poput priprema autohtone tjestenine i finger food radionice, do redizajna odjeće ili pak učenja talijanskog i engleskog jezika u turizmu, a do kraja tjedna zainteresirani građani moći će naučiti ponešto i o pisanju životopisa, masaži, dizajnu, programiranju ili pak kako se uspješno predstaviti poslodavcu. Među ustanovama koje su se uključile u program su i Dječji vrtić rijeka, osnovnoškolske ustanove, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Obrtnička komora te niz ostalih obrazovnih institucija.




U okviru kampanje sedmi put zaredom dodijelit će se nagrada Maslačak znanja za postignuća u učenju odraslih osoba, dok će se prvi put dodijeliti Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih u Hrvatskoj na stručnoj i znanstvenoj razini. Niska stopa uključenosti hrvatskih građana u neki oblik cjeloživotnog učenja već je duže vrijeme prepoznata kao bitan problem hrvatskoga društva, a upravo je potreba za jačanjem svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja bila poticaj za pokretanje Tjedna cjeloživotnog učenja.