Sjećanje na ribu i ribare

Tira-tira u Bakarcu: Uživali u priči, izložbi, glazbi i – sočnim odrescima od tune

Slavica Mrkić Modrić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Obožavan kad celi Bakarac diši na ribu. Obožavan ta dih naših koreni, poentirao je cijelu ovu bakaračku priču Ivo Polić



BAKARAC Četvrtu godinu zaredom Bakarac je na uzvik “tira-tira” preselio u prošlost. U vrijeme kad je bakarska vala bila puna ribe, a Bakarac ribara. Riba je u Bakarcu samo jedna – tuna. Sve ostale imaju ime.


Kako je to nekad izgledalo združenim su snagama povlačeći migavicu mlađim generacijama ali i brojnim zaljubljenicima u tradiciju koji su na večerašnju simulaciju tunolova pohrlili u velikom broju pokazali članovi Udruge “Tira-tira”, ŠRD Tunera, MO Bakarac i brojni bakarački entuzijasti.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin





Što se zbiva i na moru, i na kraju nazočnima je zorno, s puno ljubavi i duha pojašnjavao Ivo Polić, za glazbenu podlogu bio je zadužen Trio Portić, a za ulov ribe teške 60-ak kilograma nekadašnji bakarački ribari i njihovi potomci.


Inicijator ove lijepe “priče iz davnina” je Renato Franko koji je 2015. godine osmislio ovo događanje i koji je i večeras naglasio da do realizacije ideje ne bi došlo da nije imao svesrdnu pomoć sumještana kao i Grada Kraljevice, pripadajuće joj turističke zajednice. te Primorsko -goranske županije.


– Obožavan kad celi Bakarac diši na ribu. Obožavan ta dih naših koreni, poentirao je cijelu ovu bakaračku priču Ivo Polić.


Očito i mnogi drugi jer večeras je Bakarac imao bar tri puta više stanovnika nego li inače. Uživali su ljudi u priči, izložbi, u glazbi grupe Venus, a posebno u sočnim odrescima od tune. Uživali su u jednom lijepom sjećanju na “ribu” i ribare.