Pobjednici

Tim Prostec: Tehnološki startup koji pomaže farmerima dobio vrijedno priznanje

Andrej Petrak

Prostec je tehnološki startup koji je razvijen s ciljem poboljšanja efikasnosti proizvodnje i poslovanja životinjskih farmi, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu



RIJEKA Tim Prostec sa Sveučilišta u Zagrebu pobjednik je hrvatskog dijela natjecanja University Startup World Cup 2018 – USWC 2018, održanog u Rijeci. Sudjelovalo je deset finalista u različitim kategorijama, s različitih hrvatskih sveučilišta, a riječ je o timovima: SmartStop, Morpheus, PlantPower, Sight, Prostec, Holoflake, Fiumica, ZUS, uSCOPE i DCC. Prostec je tehnološki startup koji je razvijen s ciljem poboljšanja efikasnosti proizvodnje i poslovanja životinjskih farmi, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.


– Farmeri se susreću s nizom problema u vođenju evidencije životinja i ekonomskog dijela poslovanja farme. Prostec čini simbiozu tehnološkog, informatičkog i ekonomskog znanja tima te iskustva i znanja farmera i donio je rješenje kako da se farmeri bez suvišnih briga posvete onome što im donosi vrijednost, pojašnjenje je djelovanja ovog startupa.


Drugo mjesto osvojio je tim ZUS sa Sveučilišta u Rijeci dok je treće mjesto osvojio tim Morpheus sa Sveučilišta u Zagrebu. Organizator ovog nacionalnog natjecanja je Lean Startup Hrvatska u suradnji sa Startup Inkubatorom Rijeka – Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke. Natjecatelje je procjenjivala komisija sastavljena od pet članova: dr.sc. Miro Hegedić i Filip Stipančić iz Lean Startup Hrvatske, Jana Sertić, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, Dario Zorić, mentor Startup Inkubatora Rijeka i Ivor Bihar iz Mediatoolkita.




U okviru natjacanja prezentirano je iskustvo startupa Braille Riddles, hrvatskog predstavnika na prošlogodišnjem finalu University Startup World Cup gdje su osvojili nagradu Hightech Changemaker Award. Pobjednik ovog nacionalnog natjecanja, tim Prostec, plasirao se u finale USWC 2018 koje će biti održano od 8. do 12. listopada u Kopenhagenu.


University Startup World Cup vodeći je sveučilišni startup program i svjetsko studentsko startup natjecanje u sklopu kojeg se u Kopenhagenu okupljaju najperspektivniji mladi talenti sa sveučilišta, profesionalci iz poduzeća kao i poduzetnici. Cilj natjecanja je stvaranje mreže internacionalnih studenata u kojoj se oni mogu inspirirati, usporediti svoje ideje s drugima i pretočiti akademsko znanje u održiv visoko-rastući posao.