Šef Kluba Akcije mladih

Tihomir Čordašev: Švorinić je postao glavni apologet Vojka Obersnela

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Već 25 godina politički trgovci u Rijeci koriste istu retoriku: tko se nije prodao SDP-u, je s HDZ-om. Ivaniš protiv Obersnela, Bukša protiv Obersnela, Švorinić protiv Obersnela, a na kraju su svi oni zajedno dio onoga što je Švorinić nazvao političkim bordelom



Tihomir Čordašev nakon lokalnih izbora u svibnju 2017. godine voljom je tadašnje većine u Gradskom vijeću izabran za predsjednika riječkoga parlamenta. No, idila je kratko trajala jer je unutar Srednjega bloka, neformalne koalicije HNS-a, Akcije mladih, Liste za Rijeku, Mosta, Živog zida i nezavisnih vijećnika, došlo do političkog loma kada je HNS najprije neformalno, a onda i formalno postao SDP-ov partner, Čordašev je smijenjen, a predsjednik Gradskog vijeća postao je HNS-ovac Andrej Poropat.


Do potpunog rata nekadašnjih političkih partnera došlo je zbog kredita za obnovu Palače šećerane i broda “Galeb”. SDP-ovu koaliciju podržala je i Lista za Rijeku, a Akcija mladih i Čordašev upravo su tu stranku i njezinog čelnika Danka Švorinića prozvali kao najodgovornije osobe za političku trgovinu.


Kako komentirate ocjenu Danka Švorinića da vam je Ivona Milinović politička mentorica i znači li to da je HDZ politički mentor Akciji mladih?




– To je klasičan pokušaj zamjene teza. Već 25 godina politički trgovci u Rijeci koriste istu retoriku: tko se nije prodao SDP-u, je s HDZ-om. Ivaniš protiv Obersnela, Bukša protiv Obersnela, Švorinić protiv Obersnela, a na kraju su svi oni zajedno dio onoga što je Švorinić nazvao političkim bordelom.


Ta teza o koaliciji u oporbi je jednako “inteligentna” kao i autor takve izjave. Što se manjina u gradskom vijeću uopće mogla dogovoriti? Da nećemo imati većinu? Postoji samo jedan stav koji dijeli kompletna oporba, a to je da Obersnel nije sposoban voditi ovaj grad.


U Rijeci smo oporba SDP-u, u Zadru HDZ-u, a u Opatiji koaliciji bivšeg SDP-ovca i HDZ-a. Svi oni provode isti model, samo su im boje drugačije. Ne postoji nikakva suštinska razlika među njima. Svi oni kad su na vlasti stavljaju svoje interese ispred interesa građana.


Švorinić pokrenuo linč


Zbog čega je došlo do otvorenog političkog rata između Akcije mladih i Liste za Rijeku?


– Akcija mladih je i dalje jednako kritična prema Obersnelovoj promašenoj politici kao i pred izbore. S druge strane Švorinić je prvo tražio njegovu ostavku, a sad je postao dio njegove koalicije. Prije izbora je protiv Obersnela podnosio kaznene prijave, a sad mu je glavni apologet. Danko Švorinić ratuje sam sa sobom.



Možete li ocijeniti je li atmosfera uoči sjednice, za vrijeme i poslije sjednice Gradskoga vijeća na kojoj se raspravljalo o kreditu za obnovu Palače šećerane i broda “Galeb” bila atmosfera linča na vijećnike Kluba Liste za Rijeku? Jeste li i vi potpirivali cijelu stvar po društvenim mrežama?


– Po njemu bi trebalo zakonom zabraniti govoriti istinu. Švorinić je taj koji je pokrenuo linč protiv oporbenih vijećnika koji nisu ujutro stigli na sjednicu. To jutro su Lista i Zvonimir Peranić bili protiv zaduženja, a s govornice su optuživali one kojih nema za prolazak kredita.


No kad su svi oporbeni vijećnici došli na vijeće onda je trojac iz Liste glasao za još veće i skuplje zaduženje za “Galeb”. Politički trgovci su ti koji provode linč nad biračima koje su iznevjerili, kako Plenković, Vrdoljak i Bandićevi žetončići na Markovom trgu tako i Obersnelovi žetončići u Rijeci.


Što mislite o tome da nadležne institucije ispituju cijelu tu stvar po službenoj dužnosti?


– S obzirom na to koliko je Švorinić bitan, vjerojatno se i CIA uključila u ovu priču, Putin noćima ne spava, a izgleda da je i Brexit na čekanju dok se ovo pitanje ne razriješi.


Kada i zašto je došlo do točke loma između Akcije mladih i Liste za Rijeku, dvije stranke koje su uz HNS bile stožer Srednjega bloka koji je formiran nakon zadnjih lokalnih izbora?


– Onda kada su Švorinić i ekipa postali rezervni kotač Vojka Obersnela i ušli s njim u koaliciju.


Postojani i uspješni


Zbog čega vam toliko smeta projekt obnove “Galeba” i zbog čega vam je prihvatljiviji rizik vraćanja europskih sredstava od tog projekta?


– Ja sam zaluđen biciklizmom i jako želim bicikl od 15.000 eura, ali prvo moram popraviti krov na kući, obnoviti fasadu, pobrinuti se za bolesne roditelje, platiti 110 posto skuplju Čistoću, grobnu naknadu, jednu od najskupljih komunalnih naknada, a onda me nakon toga još i država popljačka jednim od najviših PDV-a u Europi.


Tek kad sve to poplaćam mogu razmišljat o takvom luksuzu. Kao što moramo biti odgovorni prema svojim novcima, moramo biti još odgovorniji s novcem građana. A što radi Obersnel novcima građana? U gradu u kojem je javni prijevoz kolabirao, ceste su pune rupa, a za 300 djece nema mjesta u vrtićima, gradonačelnik Obersnel s tuđim parama ide u gradnju još jednog muzeja. Zar stvarno postoji netko tko misli da je Rijeka izgubila 20.000 ljudi zato što nam nedostaje muzeja?



U ovom trenutku imamo daleko veće i važnije prioritete od još jednog muzeja. Ja se toplo nadam da ćemo u bližoj budućnosti imati dovoljno novca i moći mirne duše odlučivati o ekstravagantnim idejama, ali sve dok moramo rasprodavati gradsku imovinu da bismo pokrili tekuće poslovanje nemamo pravo tako se razbacivati s novcem i to još pogotovo na projekt čiji konačni trošak još uvijek ne znamo i čija je realizacija iznimno upitna.


Danko Švorinić vas optužuje da kao stranka nemate nikakav program, već da ste samo jedna u nizu protestnih stranaka. Kako to komentirate?


– Akcija mladih osnovana je 2005. godine, a imamo 15 puta više vijećnika od našeg “tužitelja” većinom u drugom ili trećem mandatu. Poprilično smo postojani i uspješni za navodno protestnu stranku, zar ne? Koliko smo “protestna” stranka, govore i naši rezultati iz Lovrana gdje smo preuzeli vlast od SDP-a prije šest godina, gdje smo naslijedili gradsku blagajnu u minusu, a mandat završili s plusom, povećali vrijednost imovine, a proračun je tri puta veći nego kad smo krenuli.


U Lovranu su izgrađeni stanovi za mlade, prvo reciklažno dvorište na Liburniji, povučeno je više sredstava putem natječaja nego što je ukupna masa plaća u upravi. I zbog toga su nam građani Lovrana i na zadnjim izborima opet dali povjerenje i izabrali našeg kandidata za načelnika. Navratite malo do Lovrana i pogledajte kako Akcija mladih radi. Toliko o protestu i nedostatku programa i ideja. A s čime se to Švorinić može pohvaliti? S promjenom jedne ploče. Pa čestitamo mu, trebalo mu je samo 14 godina.


Pokušali smo dati šansu kohabitaciji


Zašto ste podržali prvi proračun u ovom mandatu Gradskoga vijeća i zbog čega već tada niste išli na raspuštanje predstavničkog tijela i prijevremene izbore?


– Pokušali smo dati šansu kohabitaciji. Iako je već tada bilo jasno tko su spavači u Srednjem bloku i da će proračun biti izglasan, mi smo se svejedno borili do kraja da se u proračun ugradi što je moguće više naših prijedloga. Pred javnosti smo postigli kompromis, dobili Obersnelovo obećanje i zbog toga smo glasali za proračun i dali Obersnelu šansu da razuvjeri našu skepsu. Na kraju se ipak pokazalo da Obersnel nije izvršio obećane proračunske stavke. Dali smo mu šansu koju je prokockao i od nas neće dobiti drugu.


Živi zid nema moralno pravo odlučivati o mandatu


Zbog čega niste prepustili vijećničko mjesto u Gradskom vijeću Živom zidu što bi bilo politički korektno nakon što je preminula njihova gradska vijećnica, već je u gradski parlament ušla vaša članica?


– Prijedlog Živog zida odbila je politička stranka Alternativa između ostalog zato što pokojna Mirjana Jukić od prosinca 2018. godine nije bila član Živog zida. Akcija mladih ima predizborni ugovor sa Živim zidom koji smo vam davno dostavili i objavili i mi smo taj ugovor ispoštovali.


No, da nema tog ugovora, ja osobno bih odbio njihov prijedlog jer nakon što su je iskoristili za svoje igrice, a potom prevarili, odbacili i ponijeli se prema njoj kao da je zadnje smeće. Takvi sigurno nemaju nikakvo moralno pravo odlučivati o njenom mandatu.


Ubrzo nakon toga skoro kompletni ogranak napušta stranku jer su i oni prevareni, a kako Palfi i Lukanić vode tu stranku i što je njima bitno je samo par mjeseci kasnije vidjela cijela hrvatska javnost.