Putovanje kroz povijest

“Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače”: Pomorski i povijesni muzej predstavio interaktivni vodič

Nela Valerjev Ogurlić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Vodič, prvenstveno namijenjen djeci, ali može biti zanimljiv i odraslima, predstavlja interaktivnu priču koja će najmlađe potaknuti na aktivno čitanje, istraživanje i razmišljanje



RIJEKA »Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače« naziv je interaktivnog vodiča autorice Denis Nepokoj koji je jučer predstavljen novinarima u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Vodič je pristupom prvenstveno namijenjen djeci, ali sadržajno može biti zanimljiv i odraslima, smatra autorica koja nije željela napraviti još jednu knjigu koja će se pročitati i odložiti, već interaktivnu priču koja će najmlađe potaknuti na aktivno čitanje, istraživanje i razmišljanje.


Uvijek su me fascinirale reakcije djece koja pri dolasku u Guvernerovu palaču spontano izražavaju oduševljenje i postavljaju pitanja gdje je guverner radio, jeo i spavao. Na ta pitanja odgovara znatiželjna djevojčica Tia koja je onakva kakvu je sami docrtamo. Za nju znamo samo da voli dugu kosu i pjegice na nosu, a iznad svega voli svoj grad i mašta o tome da jednog dana postane gradonačelnica. Smatra da je nepristojno ne poznavati grad u kojem se živi, pa s bratom Tinom često istražuje njegove ulice, palače i parkove, rekla je Denis Nepokoj.


Gradnja nove palače


Priču o Guvernerovoj palači Tia započinje 1892. godine, razmišljajući o razlozima koji su riječkog guvernera, mladog, zgodnog i ambicioznog grofa Lajosa Batthyanyja naveli da počne razmišljati o gradnji nove palače, prostranije i raskošnije od one stare, stiješnjene između Korza i današnje Adamićeve ulice, preblizu luke iz koje je dopirao žamor koji ga je ponekad ometao u poslu.




U grad je pozvao uglednog arhitekta Alajosa Hauszmanna koji je već u prvoj šetnji s gradonačelnikom Giovannijem Ciottom i guvernerom zapazio imanje na uzvisini s koje se otvara pogled prema gradu i luci, gdje će smjestiti novu rezidenciju kraljeva namjesnika koja će privlačiti poglede bjelinom raskošnog pročelja.


Tia otkriva sve okolnosti izgradnje palače i njezina uređenja, a zatim čitav dan provodi s guvernerom, njegovim poslovnim partnerima i obitelji te prisustvuje svečanoj večeri i plesu u Mramornoj dvorani. Kad posljednji gosti napuste palaču, odlazi i Tia, ali je sigurna da će se vratiti, jer u jednom danu nije mogla otkriti sve što je zanima.


Dok im priča o Guvernerovoj palači, Tia čitateljima postavlja pitanja, navodi ih da pronađu odgovore i u knjizi zabilježe svoja razmišljanja, da nešto docrtaju i dopišu.


Bogato ilustrirana


Knjiga je bogato ilustrirana predmetima iz muzejskog fundusa, a dizajnirala ju je Vesna Rožman. Uz hrvatsko, tiskano je i posebno izdanje na engleskom jeziku, prvo u 500, a drugo u 300 primjeraka. Prema riječima Denis Nepokoj, knjiga će bit će dostupna i on line, a razmišlja se i o izradi audiovodiča.


Interaktivni vodič namijenjen najmlađoj publici jedan je od projekata kojima Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u godini obilježavanja 120. obljetnice izgradnje Guverenerove palače, želi usmjeriti pažnju građana na remek-djelo arhitekture i unutarnjeg uređenja uglednog mađarskog arhitekta Alajosa Hauszmanna.


Palača je, kako je naglasila Nepokoj, trebala simbolizirati moć, bogatstvo i snagu Austro-Ugarske Monarhije te način življenja viših društvenih slojeva na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Ona i danas markira urbanu vizuru Rijeke te više no ijedna riječka palača povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost.


Školama i široj javnosti knjiga će biti predstavljena 27. listopada u 11 sati.