Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4
Sutra: 14° 14° 4
14. studenoga 2019.
Putovanje kroz povijest

"Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače": Pomorski i povijesni muzej predstavio interaktivni vodič

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 26. listopad 2016. u 15:34 2016-10-26T15:34:15+02:00

Vodič, prvenstveno namijenjen djeci, ali može biti zanimljiv i odraslima, predstavlja interaktivnu priču koja će najmlađe potaknuti na aktivno čitanje, istraživanje i razmišljanje

RIJEKA »Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače« naziv je interaktivnog vodiča autorice Denis Nepokoj koji je jučer predstavljen novinarima u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Vodič je pristupom prvenstveno namijenjen djeci, ali sadržajno može biti zanimljiv i odraslima, smatra autorica koja nije željela napraviti još jednu knjigu koja će se pročitati i odložiti, već interaktivnu priču koja će najmlađe potaknuti na aktivno čitanje, istraživanje i razmišljanje.

Uvijek su me fascinirale reakcije djece koja pri dolasku u Guvernerovu palaču spontano izražavaju oduševljenje i postavljaju pitanja gdje je guverner radio, jeo i spavao. Na ta pitanja odgovara znatiželjna djevojčica Tia koja je onakva kakvu je sami docrtamo. Za nju znamo samo da voli dugu kosu i pjegice na nosu, a iznad svega voli svoj grad i mašta o tome da jednog dana postane gradonačelnica. Smatra da je nepristojno ne poznavati grad u kojem se živi, pa s bratom Tinom često istražuje njegove ulice, palače i parkove, rekla je Denis Nepokoj.

Gradnja nove palače

Priču o Guvernerovoj palači Tia započinje 1892. godine, razmišljajući o razlozima koji su riječkog guvernera, mladog, zgodnog i ambicioznog grofa Lajosa Batthyanyja naveli da počne razmišljati o gradnji nove palače, prostranije i raskošnije od one stare, stiješnjene između Korza i današnje Adamićeve ulice, preblizu luke iz koje je dopirao žamor koji ga je ponekad ometao u poslu.

U grad je pozvao uglednog arhitekta Alajosa Hauszmanna koji je već u prvoj šetnji s gradonačelnikom Giovannijem Ciottom i guvernerom zapazio imanje na uzvisini s koje se otvara pogled prema gradu i luci, gdje će smjestiti novu rezidenciju kraljeva namjesnika koja će privlačiti poglede bjelinom raskošnog pročelja.

Tia otkriva sve okolnosti izgradnje palače i njezina uređenja, a zatim čitav dan provodi s guvernerom, njegovim poslovnim partnerima i obitelji te prisustvuje svečanoj večeri i plesu u Mramornoj dvorani. Kad posljednji gosti napuste palaču, odlazi i Tia, ali je sigurna da će se vratiti, jer u jednom danu nije mogla otkriti sve što je zanima.

Dok im priča o Guvernerovoj palači, Tia čitateljima postavlja pitanja, navodi ih da pronađu odgovore i u knjizi zabilježe svoja razmišljanja, da nešto docrtaju i dopišu.

Bogato ilustrirana

Knjiga je bogato ilustrirana predmetima iz muzejskog fundusa, a dizajnirala ju je Vesna Rožman. Uz hrvatsko, tiskano je i posebno izdanje na engleskom jeziku, prvo u 500, a drugo u 300 primjeraka. Prema riječima Denis Nepokoj, knjiga će bit će dostupna i on line, a razmišlja se i o izradi audiovodiča.

Interaktivni vodič namijenjen najmlađoj publici jedan je od projekata kojima Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u godini obilježavanja 120. obljetnice izgradnje Guverenerove palače, želi usmjeriti pažnju građana na remek-djelo arhitekture i unutarnjeg uređenja uglednog mađarskog arhitekta Alajosa Hauszmanna.

Palača je, kako je naglasila Nepokoj, trebala simbolizirati moć, bogatstvo i snagu Austro-Ugarske Monarhije te način življenja viših društvenih slojeva na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Ona i danas markira urbanu vizuru Rijeke te više no ijedna riječka palača povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost.

Školama i široj javnosti knjiga će biti predstavljena 27. listopada u 11 sati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.