Reputacijska šteta

Thompson u Kostreni: Načelnik traži ostavku direktora komunalnog društva

Barbara Čalušić

Izgleda da će Marko Perković Thompson ipak održati koncert u Kostreni / Foto Vedran KARUZA

Izgleda da će Marko Perković Thompson ipak održati koncert u Kostreni / Foto Vedran KARUZA

Nanošenjem reputacijske štete Kostreni, dovođenjem KD-a u situaciju moguće financijske štete, samovoljnim vođenjem trgovačkog društva koje je u vlasništvu Općine, gospodin Matić izgubio je povjerenje mene kao načelnika i predsjednika Skupštine KD-a, poručio je jučer Dražen Vranić



KOSTRENA – Očekujem da gospodin Tomislav Matić podnese ostavku na funkciju člana uprave – direktora Komunalnog društva Kostrena, kaže načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić nakon što je direktor kostrenskog komunalca samostalno donio odluku o održavanju koncerta Marka Perkovića Thompsona u Sportskoj dvorani Kostrena i prošlog petka potpisao aneks ranije otkazanog ugovora s menadžerom pjevača kojim je potvrđeno održavanje koncerta 28. travnja u Kostreni.


Visoki rizik


– Svojim postupanjima direktor KD-a gospodin Matić, zbog svih događanja koja su se zbivala posljednjih dana, nanio je nepopravljivu reputacijsku štetu Kostreni i mještanima Kostrene. Osim toga, Matić kao direktor KD-a, svojim postupcima koje je poduzimao sve ovo vrijeme, doveo je KD Kostrena u situaciju da mu se prijeti tužbama, te da to društvo bude izloženo velikoj financijskoj šteti. Time je pokazao i neodgovorno ponašanje prema javnom prostoru i novcu koji pripadaju svim mještanima Kostrene.


Isto tako, gospodin Matić, postupajući samovoljno sve ovo vrijeme, preuzeo je i odgovornost za sve što se bude događalo daljnjih dana, a samim time mora biti i svjestan svih posljedica koje iz toga proizlaze. Nanošenjem reputacijske štete Kostreni, dovođenjem KD-a u situaciju da bude izložen financijskoj šteti, odnosno samovoljnim vođenjem trgovačkog društva koje je u vlasništvu Općine Kostrena, gospodin Matić izgubio je povjerenje mene kao načelnika Općine i predsjednika Skupštine KD-a, a vjerujem i ostalih članova Skupštine KD-a. Stoga, očekujem da gospodin Matić podnese ostavku – objašnjava Vranić.





Dražen Vranić podsjeća da su inicijatori koncerta, kao i direktor KD-a Kostrena Tomislav Matić, više puta isticali kako je koncert MPT-a u Kostreni trebao biti dio memorijalnog turnira za poginulog hrvatskog branitelja Ivicu Opačka Paju.


– Dakle, koncert je na određeni način trebao imati memorijalni i humanitarni karakter. Stoga, bez obzira što je to sada ipak komercijalni koncert, na kojem će prema cijenama ulaznica i očekivanom broju posjetitelja, organizator i izvođač ostvariti značajan prihod, predlažem istima da dio prihoda daju u humanitarne svrhe, invalidu Domovinskog rata ili hrvatskom branitelju s područja Kostrene ili nekog susjednog mjesta, dječjoj bolnici ili nekoj sličnoj ustanovi, poručuje Vranić.



Prema njegovim riječima, o ovoj temi razgovarat će se i na Skupštini KD-a kao najvišem tijelu upravljanja kostrenskim trgovačkim društvom koja bi se trebala održati početkom svibnja. Ono što je sigurno, kako ističe Vranić, Skupština društva izmijenit će akte kojima će onemogućiti neodgovorno i samovoljno ponašanje odgovorne osobe koja upravlja imovinom KD-a, a samim time i imovinom Općine, kako se u budućnosti ne bi događale ovakve situacije.


Kostrenski načelnik neće biti na spornom koncertu između ostalog i zbog, kako kaže, ranije preuzetih obveza. Pritom upozorava da je riječ o koncertu visokog rizika te ističe da je direktor KD-a Kostrena u ovom slučaju na sebe preuzeo veliku odgovornost kad je u pitanju organizacija samog događaja.


– S obzirom na sva događanja koja su se zbivala ovih dana, nadam se da će se organizator koncerta, kao i sam izvođač, potruditi da ovaj događaj bude glazbeni događaj, bez bilo kakvih političkih konotacija – poručuje Vranić koji tvrdi da nije sudjelovao u organizaciji, niti otkazu koncerta. No, za razliku od početka priče s koncertom MPT-a u Kostreni koncem travnja, sada, kako kaže, posjeduje dokumentaciju iz koje je razvidno da je direktor KD-a o organizaciji ovog koncerta vodio razgovore i pregovore od veljače ove godine, bez da je itko o tome nešto znao.


Neki drugi motivi


– Zašto se sve to vrijeme skrivala organizacija koncerta, ako je to komercijalni koncert, ako je to obični događaj kako se to sada prikazuje? Da se ipak ne radi o običnom događaju, prije svega je vidljivo iz svih događanja koja su bila prethodnih dana. Osim toga, mislim da bi bilo normalno da direktor KD-a, dakle općinske firme, obavijesti mene kao načelnika i ostalu općinsku vlast da je krenuo u organizaciju događaja na kojem se očekuje »popunjenost dvorane u nešto manjem broju nego što Kostrena ima stanovnika«, kako to kaže gospodin Matić.


Zar je normalno da se u Kostreni organizira događaj, u javnom prostoru kojim upravlja komunalno društvo kojem je osnivač Općina Kostrena, u kojem se očekuje dolazak nekoliko tisuća ljudi, a da ja kao načelnik i općinska uprava o tome ne znamo ništa, odnosno da saznamo kada je stvar već gotova, pita se Vranić, dodajući kako je informaciju o tome da će se koncert na osnovi odluke direktora KD-a Kostrena Tomislava Matića održati, nije saznao od njega, nego od novinara.


– Gospodin Matić opet nije našao za shodno da, prije medija, obavijesti mene o svojoj odluci, niti ga je očito briga što o svemu misle mještani Kostrene, ili barem onaj dio mještana koji je kroz društvene mreže te na druge načine iskazao nezadovoljstvo održavanjem koncerta. Direktor KD-a sada tvrdi da je to »dobra poslovna odluka« te da poduzima radnje u skladu sa svojim ovlastima. Iz toga se postavlja pitanje zašto je onda prije nekoliko dana samoinicijativno sročio, potpisao i poslao Odluku o raskidu ugovora, ako je održavanje koncerta i potpis ugovora u vezi s tim »dobra poslovna odluka« i u skladu s njegovim ovlastima?


Zar tada to nije bila »dobra poslovna odluka«? Zašto tada gospodin Matić nije ostao kod svoje tadašnje odluke i potpisa ugovora, kao što je sada stao iza svoje odluke da će koncerta ipak biti? Mislim da su se iza svih tih radnji skrivali neki drugi motivi, poglavito kad pogledate sve što se je događalo proteklih dana, tim više što direktor KD-a nije samo direktor tog trgovačkog društva, nego je i predsjednik ogranka političke stranke – smatra Vranić.