Obljetnica Oluje

Thompson je dio službene proslave Dana pobjede u Slunju, ali ministar Medved ne želi otkriti cijenu

Zdenko Duka

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Ministar Medved  nije odgovorio koliko košta  Thompsonovo pjevanje, ali je kazao  da se za koncert pruža tehnička pomoć 



ZAGREB Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije »Oluja« svečano će se obilježiti u petak 4. i subotu 5. kolovoza u Kninu, u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane RH i Ministarstva unutarnjih poslova, izvijestili su novinare članovi Organizacijskog odbora.


Osim sportskih susreta branitelja i dužnosnika te veterana Hajduka, Dinama, Osijeka i Rijeke, u petak će biti održana i sjednica hrvatske vlade. U subotu će na spomenik pobjede »Oluja 95« najviši dužnosnici države, županije, grada te branitelji položiti vijence a na Kninskoj tvrđavi će se u 10 sati obratiti okupljenima predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković i kći jednog branitelja koji je poginuo u Oluji.


U sklopu zračnog mimohoda osam postroja zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane prvi put će javnosti biti predstavljeni novi helikopteri KW OH-58, a nakon završetka programa na tvrđavi, bit će mimohod s kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje će šibenski biskup mons Tomislav Rogić predvoditi misu za domovinu. Navečer će na glavnom trgu svirati Prljavo kazalište.




I koncert Marka Perkovića Thompsona u Slunju je dio službene proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, objasnio je ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved. Jer, to Ministarstvo i u svim drugim gradovima, osim u Kninu, podržava organizaciju obilježavanja Dana pobjede. Na primjer, u Vukovaru i u Slavonskom Brodu. U Slunju će biti niz programa u spomen Oluje, bit će izložen i dio vojne opreme i naoružanja, a, među ostalim, kako je rekao Medved, i koncert hrvatskog branitelja i glazbenika Marka Perkovića Thompsona. No, nije odgovorio na pitanje o cijeni Thompsonovog pjevanja. Kazao je da se pruža sva potrebna tehnička pomoć u vezi koncerta, u suradnji s gradovima i županijama, te kroz autobusne prijevoze te sve druge tehničke pomoći. Na pitanje hoće li se ići iz Knina na koncert u Slunj, odgovorio je da su svi pozvani u sve gradove u kojima su organizirane proslave.


I Medved i Tomislav Ivić, državni tajnik u Ministarstva obrane, odlučno su opovrgnuli da se glavna proslava s govorima najviših državnih dužnosnika preselila na kninsku tvrđavu kako političari ne bi bili izviždani. Ivić je rekao da će biti dva videozida na kojem će se moći pratiti govori. Jedan na širem platou ispod tvrđave, a drugi na centralnom kninskom trgu. Kaže da će dužnosnici biti dva dana dostupni i sa svojim narodom, pa su spekulacije o bijegu na tvrđavu insinuacije.


Jedno od novinarskim pitanja bilo je na koji će način policija reagirati na moguće incidente, s obzirom na to da su se prošle godine pjevale ustaške budnice, a epilog je bio smjena šefa kninske policije? – Uvjeren sam da ove godine neće biti nikakvih incidenata u Kninu. Organizacijski odbor i MUP poduzet će sve sigurnosne radnje, rekao je Ivić.