Tko je čiji prijatelj?

Teška artiljerija zbog komunalaca na kostrenskom Vijeću

Barbara Čalušić

Izglasana je nova odluka koja daje više posla općinskom komunalnom društvu, što ukida potrebu za nekim koncesijama koje su imale tvrtke izravno vlasnički povezane s nekim od članova sada oporbenih PGS-a i SDP-a        



KOSTRENA  Tko je prijatelj oporbe, a tko vladajućih, pitanje je koje se neprestano ponavljalo na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kostrena na kojoj je sa sedam glasova HNS-a, HDZ-a i laburista usvojena nova odluka o komunalnim djelatnostima. Odluka kojoj su se protivili oporbeni vijećnici SDP-a i PGS-a, generalno govoreći, povećava opseg i djelokurg rada kostrenskog komunalca KD Kostrena, ukidajući pritom potrebu za pojedinim koncesijama, poput koncesije za uređenje zelenih uređenih i neuređenih površina. Dosad su ove poslove obavljale tvrtke koje su imale koncesiju, Andrita i Cibe, čiji su pak vlasnički odnosi izravno povezani s nekim od članova PGS-a i SDP-a, kao i vijećničkim mandatima ovih stranaka u proteklim sazivima kostrenskog Vijeća.


   – Ovom odlukom s obzirom na sve izmjene potrebno je obaviti usaglašavanje sa zakonskim obvezama. Novom odlukom ćemo regulirati i poslove koje možemo dodijeliti komunalnim društvima, a osobno sam mišljenja da s obzirom da imamo komunalno društvo i da je ono naše, moramo sve učiniti da se ono razvije. Mi kao vlasnici, odnosno Općina Kostrena, upravo smo ti koji moraju odlučivati što će takva tvrtka raditi. Po svim zakonima i u skladu s njima inzistirat ćemo da te poslove radi naše komunalno društvo, kazala je načelnica Mirela Marunić.


   SDP-ovi vijećnici Željko Linšak i Zoran Rubinić zamjerili što na ovakvu odluku kojoj se uskraćuje posao kostrenskim poduzetnicima Odbor za gospodarstvo i poduzetništvo nije donio nikakvo očitovanje, što su parametri u samoj studiji koja je prethodila prijedlogu odluke netočni i manjkavi te zbog toga ušteda neće ni biti, već upravo suprotno. PGS-ovka Ankica Lörinc također smatra da je ovakva odluka uništavanje dviju kostrenskih firmi koje zapošljavaju mještane, a sezonski i studente te su Kostrenjani bili iznimno zadovoljni dosadšnjim održavanjem zelenih površina.




   – Načelnica je bila direktorca KD Kostrena i zna da su djelatnici ove dvije firme kad god je trebalo zalijevali površine u pola noći i u dva ujutro kad je bila suša. Pitam vas kako će zaposlenici KD Kostrena koji rade 40 sati još ići raditi noću? To čisti politički linč dviju firmi koje nisu u HDZ-u i HNS-u i otvaranje prilike KD Kostreni koje nema šansi da opremi i obuči svoje radnike, za uzimanje kooperanate koji će obavljati ovaj posao, smatra PGS-ovac Miroslav Uljan kojem je pak HDZ-ovac Sanjin Vrkić uzvratio da aktualna vlast čini sve da koncesije poput ovih više ne dobivaju političke podobni poduzetnici i da KD Kostrena napokon proširi svoju djelatnost.


   Vrkić je upozorio i na godišnji izvještaj jednog od koncesionara Andrite čijih je više od 90 posto prihoda iz proračuna Općine Kostrene.


   – Da je ovdje riječ linču, ne mogu prihvatiti, a ponajmanje takvo žustro branjenje tvrtki koje su godišnje dobivale oko 11 milijuna kuna koliko iznose troškovi na održavanje zelenih uređenih i neuređenih površina, rasvjete i nerazvrstanih cesta. Zašto novac iz proračuna ne bi ostao kod nas? KD Kostrena je u dosadašnjoj situaciji stalno bio gubitaš i stalno na subvencijama. Dajmo mu šansu, poručila je Marunić.