Udruga Pegaz: nova sezona aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju

Terapijsko jahanje u Draškoj dolini

Andrej Petrak

Grad Rijeka će ove godine s 30 tisuća kuna financirati terapiju za četrdeset djece s teškoćama u razvoju, te djecu s invaliditetom



RIJEKA – Udruga Pegaz kreće s novom sezonom terapijskog jahanja za djecu s teškoćama u razvoju, što ga već drugu godinu provode u Draškoj dolini ispod istočne obilaznice, na prostoru od 15 tisuća četvornih metara ustupljenog na korištenje od Grada Rijeke.


– Presretni smo što smo na korištenje dobili prostor na lokaciji Orehovica-Draga, udaljen samo četiri kilometra od centra grada. Prostor već dvije godine uređujemo zahvaljujući donacijama brojnih tvrtki i vlastitim radom. Razvijamo ideju uređenja Sportsko-rekreacijskog parka za osobe s invaliditetom »Draška dolina«, gdje bi provodili različite programe, kao što su terapijsko jahanje, terapijsko vrtlarenje, jahanje po polisenzoričkoj stazi, uredili didaktički park, ali i organizirali pedagoške radionice u prirodi za djecu školske i predškolske dobi, rekle su predsjednica udruge Mirjana Stojnović i tajnica Nikolina Stojnović.


Šest projekata


Prema riječima Maje Pudić-Šarar iz gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Grad će ove godine s 30 tisuća kuna financirati terapiju za četrdeset djece s teškoćama u razvoju, te djecu s invaliditetom. Udruga Pegaz ove godine provodi ukupno šest projekata, uključujući trogodišnji program »Izvaninstitucionalni terapijski postupci«, što ga financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.




– Zaposlili smo pet osoba kako bi osigurali izvođenje terapija radnim danima u jutarnjim i popodnevnim satima te vikendom ujutro. Grad Rijeka kao partner u programu osigurao je prostor za izvođenje konkretnih terapijskih postupaka, kojima se razvija socijalna mreža izvaninstitucionalne skrbi za djecu s teškoćama u razvoju na gradskom području. Korisnici programa su djeca s teškoćama u razvoju, polaznici ustanova predškolskog i osnovnoškolskog odgoja, te članovi organizacija i udruga osoba s invaliditetom, kaže predsjednica Pegaza.



Pegaz provodi kontinuiranu edukaciju stručnog kadra te ostvaruje različita partnerstva i suradnju, potiče volonterski rad i razvija stručni pristup u izvođenju svih oblika terapije pomoću konja. Stručnjaci koji provode terapiju posjeduju licence Hrvatskog saveza za terapijsko jahanje, a udruga ima prvog terapeuta za izvođenje terapije pomoću konja s međunarodnom licencom.



Vrtić u prirodi


U partnerstvu s OŠ Fran Franković provodi se projekt »Učenje za djecu s ADHD pomoću konja«, usmjeren na polaznike posebnih razrednih odjela ove riječke škole, a riječ je o populaciji učenika s dijagnozom ADHD. Aktivnostima pedagoškog jahanja nastoji se poboljšati odgojno-obrazovno funkcioniranje uklljučenih korisnika, a projekt je podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.Dodajući kako je projekt »Vrtić u prirodi« podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Mirjana Stojnović istaknula je da je namijenjen predškolcima s teškoćama u razvoju, polaznicima Dječjeg vrtića Rijeka.

– Aktivnostima pomoću konja pospješuje se ukupno psihofizičko stanje uključenih, a projekt je nastavak dugogodišnje uspješne suradnje naše udruge i DV-a Rijeka, te predstavlja primjer dobre prakse u zajedničkom angažmanu organizacije civilnog društva i ustanove socijalne skrbi pri pružanju kvalitetne terapije u prirodi, rekla je predsjednica, dodajući da je programom obuhvaćeno 120 djece, ne računajući na individualne korisnike koji dolaze s roditeljima.