»Pegaz« domaćin

Terapijsko jahanje okupilo udruge iz cijele Hrvatske

Asja Perović, dr. med.

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin



RIJEKA Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja »Pegaz« Rijeka bila je domaćin u organizaciji Skupštine i Stručnog savjetovanja Hrvatskog saveza za intervencije pomoću konja, koje je okupilo predstavnike 12 udruga iz Šibenika, Rovinja, Siska, Zagreba, Velike Gorice, Vrbovca, Varaždina i Vinkovaca.


Novi Savez, osnovan prije godinu dana, želi uvesti međunarodne standarde u pružanju usluga, raditi na kontinuiranoj izobrazbi ljudi uključenih u programe te na priznavanju intervencija pomoću konja od strane institucija kao svjetski priznate metode u rehabilitaciji djece, mladih i odraslih osoba s teškoćama u razvoju i invaliditetom. Sudionici skupa dali su naglasak na stručnost i kvalitetu koja dosad nije bila prepoznata upravo od onih koji bi trebali biti zainteresirani, a to su krajnji korisnici.


Obzirom da područje intervencija pruža mnoge mogućnosti ali i izazove, na Savezu je da razvija svijest stručne i druge javnosti o tome što je terapija pomoću konja, a što su aktivnosti pomoću konja, kako bi korisnici prepoznali što im pojedine udruge ili klubovi nude. Nažalost u RH postoji mnogo klubova i udruga koje nemaju educiran kadar za izvođenje ovih stručnih programa te se namjerava implementiranjem novih međunarodnih standarda kvalitete napraviti više reda u ovom području.