Grobnički iskorak iz gospodarskog sivila

TTO Thermotechnik primjer uspješne tvrtke: Rade, dobivaju plaću i otvaraju radna mjesta

Sanja Gašpert

U tijeku je investicija vrijedna 6,5 milijuna kuna, koju Thermotechnik  realizira  putem HBOR-a, a u sklopu koje na prostoru odmah do sjedišta tvrtke u Lukežima, gradi novu skladišno-poslovnu zgradu



JELENJE Svakodnevno smo svjedoci zatvaranja brojnih manjih, ali i većih tvrtki, što za sobom povlači povećanje broja nezaposlenih, a u »poplavi« takvih crnih vijesti, nadu daju tvrtke poput TTO Thermotechnik iz Lukeža, u općini Jelenje, koja širi svoju proizvodnu djelatnost te time i otvara nova radna mjesta. 


Edukacija kupaca


Upravo je u tijeku investicija vrijedna 6,5 milijuna kuna, koju tvrtka realizira  putem HBOR-a, a u sklopu koje na prostoru odmah do sjedišta tvrtke u Lukežima, na površini od pet tisuća četvornih metara, Thermotechnik gradi novu skladišno-poslovnu zgradu. Trenutno, tako, Thermotechnik djeluje na prostoru od ukupno 12 tisuća četvornih metara.



TTO Thermotechnik je više puta nagrađen priznanjima za inovaciju i doprinos promociji hrvatskog gospodarstva, a, prema riječima Drljevića, u Društvu su vrlo ponosni na državno priznanje za opći doprinos zaštiti okoliša. Također, Thermotechniku niti humanost nije strana, pa je tako sudionik brojnih humanitarnih akcija, ali, sukladno mogućnostima, i donator sportskih i kulturnih udruga s područja Grobnišćine, kojima na taj način pomaže u ostvarivanju njihovih programa rada.




– Sudjelujemo u životu ljudi domaćeg kraja koliko možemo, nastojimo pomoći kada možemo. Želimo vratiti okruženju u kojem se nalazimo na ono što nam pruža, kaže Drljević.



– U tom ćemo prostoru, koji bi trebao biti završen sredinom listopada ove godine, imati novo skladište za gotove proizvode, trgovački dio te prostor za školovanje kupaca koje ćemo sada proširiti. Riječ je o besplatnoj edukaciji kupaca koje na taj način želimo naučiti kako će što bolje predstaviti i prodati naše proizvode, ističe Radisav Drljević, direktor TTO Thermotechnika, tvrtke koja danas ima 51 zaposlenog, a među njima uglavnom ljude iz bližeg okruženja, točnije s Grobnišćine, Gorskog kotara, Rijeke, Opatije. Zanimljiv je podatak da u dijelu proizvodnje gdje se izrađuju »pedantni« dijelovi proizvoda, čak 99 posto zaposlenih čine žene, u ostalim dijelovima proizvodnje prevladavaju muškarci, dok su žene u većem broju zastupljene i u Upravi. Plaće su Thermotechniku redovne, a blokade računa nepoznate, što je, nažalost, danas u hrvatskim tvrtkama rijetkost.



Na pitanje u čemu je tajna uspješnosti Thermotechnika, Drljević kaže kako bi on to objasnio riječima kako »ako ne možete gospodarstvo pomagati, nemojte ga niti smetati«.


– Jedno je vikanje kako treba pomoći gospodarstvu, a drugo je ono što se događa na terenu. Imali smo prilike u to se uvjeriti prilikom pokretanja projekta izgradnje nove skladišno-poslovne zgrade, gdje smo samo na administrativne poslove izgubili godinu dana, jer je riječ o državnom zemljištu. Samo odgovor od Agencije za upravljanje nekretninama za prodaju zemljišta čekali smo godinu dana. Iako je riječ o zemljištu za industrijsku namjenu, platili smo ga po cijeni četiri do pet puta većoj nego što je ona u, primjerice, Njemačkoj ili Češkoj. Gospodarstvo se na taj način ne može pokrenuti, jer strani investitori na takve uvjete sigurno ne bi pristali.



TTO Thermotechnik d.o.o. osnovan je 1989. godine kao Društvo za proizvodnju razdjelnika i ormarića za centralno grijanje. Godinu dana kasnije djelatnost Društva je proširena na trgovinu na veliko i malo za sanitarije i centralno grijanje. Uprava se do 1992. godine nalazila u Opatiji, dok je proizvodnja bila raspoređena na više unajmljenih lokacija, da bi se ujedinili 1993. godine u Lukežima, gdje se Društvo do danas nalazi i stalno širi. Proizvodnja razdjelnika se od osnivanja Društva proširivala i unaprjeđivala inovacijom i investiranjem, kako bi se mogli zadovoljiti zahtjevi europskog tržišta.


Sjeverna Amerika


– Iz tog je razloga TTO Thermotechnik u posljednjih nekoliko godina uvođenjem novih materijala i proizvoda te pronalaženjem i korištenjem novih tehnologija razvio novu granu proizvodnje – stanice za pripremu tople vode. Proizvodni program mesinganih i čeličnih razdjelnika te razdjelnih ormarića se od početka pretežno plasirao u Europskoj zajednici, prvenstveno u Njemačkoj i Austriji te je Društvo posljednjih godina uspješno zastupljeno i u Italiji, Finskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Mađarskoj te Libanonu, kao i u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Ukraini, Rumunjskoj, Bugarskoj i Turskoj, a trenutno je u procesu širenje na tržišta sjeverne Amerike, ističe Drljević.


O uspješnosti Thermotechnika govori i podatak kako je samo tijekom ove godine u nabavku novih proizvodnih postrojenja i infrastrukture te prateće programe Društvo uložilo oko dva milijuna eura, u što je uključena i izgradnja spomenute skladišno-poslovne zgrade, a rast proizvodnje u prošloj i ovoj godini veći je od deset posto, s tendencijom povećanja.