Mihoja

TRNDURO Međunarodna enduro utrka biciklista u nedjelju po obroncima Trnovice

Sanja Gašpert

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Utrka se odvija na padini od Kopice, vrh Saršoni, kroz šumu do cilja u Martinovom selu. Trka ima pet etapa, a vozači će napraviti pet uspona ukupne visine 1010 metara u 18,2 kilometara i pet spusteva dužine 6,2 kilometra



JELENJE – U nedejlju, 8. rujna s početkom u 10 sati iz centra Dražica starta međunarodna MTB utrka Trnduro, koja će se voziti na obroncima Trnovice, a koju organizira BBK Team Rodeo, u suradnji s Općinom Jelenje.


Dan ranije, 7. rujna, bit će održan trening, koji će također biti posebna atrakcija za gledatelje, a događanje se održava u sklopu programa obilježavanja blagdana sv. Mihovila, Mihoje, kao i Dana Općine Jelenje, najavljeno je na konferenciji za novinare.


– Trnduro je utrka koja se pojavljuje u svom petom i najjačem izdanju na međunarodnoj MTB enduro sceni. Uz Zagreb i Grožnjan, Općina Jelenje ima čast da kao jedini gradovi u Hrvatskoj imaju utrku tog karaktera. Uz hrvatske bicikliste, ove godine u Jelenju će sudjelovati i slovenski, talijanski, austrijski i njemački biciklisti.




Enduro biciklizam je oblik ekstremnog biciklizma koji uključuje i preferira spusteve u kombinaciji sa skokovima i uzbrdice koje se svladavaju da bi se došlo do spusteva. Podrazumijeva vožnju prirodom, šumom, livadama, kamenjarima, kao i općenito manje dostupnim mjestima za obične bicikliste i bicikle. Utrka u Jelenju odvija se na padini od Kopice, vrh Saršoni, kroz šumu do cilja u Martinovom selu.


Trka ima pet etapa, a vozači će napraviti pet uspona ukupne visine 1010 metara u 18,2 kilometara i pet spusteva dužine 6,2 kilometra, kazao je Mario Poleti, voditelj staze. Voditelj natjecanja, Goran Krišto podsjetio je kako BBK Team Rodeo postoji pet godina, a danas je klub biciklističkih entuzijasta koji uživaju u vožnjama riječkom okolicom i šire.


Uz uživanje u druženju i vožnji, na ovaj način pokušavamo promovirati zdrav život i rekreaciju te potaknuti mlade na bavljenje sportom. O našem uspješnom radu govori činjenica da je klub oprije pet godina, u nastanku, imao desetak članova vizionara, a danas ih je 76, među kojima i dvadesetak mlađih, kazao je Krišto.


Rekreacija je ono što je Općini Jelenje među prioritetima, što se vidi po brojnim aktivnostima i programima.


– Upravo je u tijeku gradnja deset milijuna kuna vrijedne školske sportske dvorane u Dražicama, projekta koji realizirano u suradnji s Primorsko-goranskom županijom. Dvoranu će u poslijepodnevnim satima koristiti jelenski rekreativci i sportaši.


Uz najveći pritok Rječinu, Sušicu, opet u suradnji sa Županijom, gradimo edukativno-sportsku šetnicu koju će moći koristiti svi željni rekreacije. Općina Jelenje će kroz naredno razdoblje obnoviti i biciklističke staze, kroz zamjenu postojeće signalizacije, kazao je zamjenik načelnika Općine Jelenje Dino Piljić.