Štrajkaški odbor odlučan

TREĆEMAJCI NASTAVLJAJU ŠTRAJKATI Neće se povući do ispunjenja zahtjeva

Orjana Antešić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Da, »krivi« smo što se borimo za opstanak »3. maja«, za to što tražimo da se odgovorni smijene i kazne, za to što tražimo povrat onoga što je naše, što se borimo za radna mjesta, za našu želju i znanja u gradnji broda. Tužite nas i slobodno osudite jer od nas ponosnijih »krivaca« nema. Mi idemo do kraja, poručio je na  konferenciji za novinare član Štrajkaškog odbora »3. maja« Boris Bučanac



RIJEKA  Trećemajci se neće povući i nastavljaju sa štrajkom, do ispunjenja njihovih zahtjeva, a to je isplata plaća, ali i smjena direktora Maksimiliana Percana.Poruka je to i službeni stav Štrajkaškog odbora »3. maja«, koji je zatražio i dobio mišljenje svih zaposlenih, na skupu radnika riječkog brodogradilišta.


Sudeći prema onom što je prenio predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović, upravo je Percanovo micanje s funkcije direktora preuzelo primat u zahtjevima trećemajaca.


– Da, »krivi« smo što se borimo za opstanak »3. maja«, za to što tražimo da se odgovorni smijene i kazne, za to što tražimo povrat onoga što je naše, što se borimo za radna mjesta, za našu želju i znanja u gradnji broda. Tužite nas i slobodno osudite jer od nas ponosnijih »krivaca« nema. Mi idemo do kraja, poručio je na  konferenciji za novinare član Štrajkaškog odbora »3. maja« Boris Bučanac. 




Uprava Uljanika, podsjetimo, prošli je petak optužila Štrajkaški odbor za opstruiranje mirenja u riječkom brodogradilištu, za kršenje niza zakona i internih propisa, pa čak i za nanošenje materijalne štete društvu, uz prijetnje tužbama.  


– Ako je ovo pokušaj ušutka radnički vapaj i sindikalno djelovanje, osuđujemo Upravu Uljanika jer je valjda osnovna uloga sindikata da je s radnicima i da čuje njihove zahtjeve te da ih artikulira prema vlasniku, naglasio je Šoljić i prozvao čelne ljude Uljanika da i dalje nastavljaju sa praksom maćehinskog odnosa prema »3. maju«.


Prema navodima članova Štrajkaškog odbora, zabrana ulaska Percanu u krug »3. maja« ostaje na snazi do daljnjeg jer to zahtjevaju sami radnici brodogradilišta. 


Osim od uprava svih društava koje sudjeluju u Uljanik grupi, iz vrha Uljanika očitovanje i podršku za daljnje poteze koje planiraju vući prema Štrajkaškom odboru »3. maja« zatražili su i od sindikata koji djeluju u grupi – središnjice Sindikata metalaca Hrvatske, Jadranskog i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.Dopis je potpisao direktor Uljanik Poslovno-informacijskih sustava Hrvoje Markulinčić, a valja spomenuti kako je riječ o još jednom društvu iz Grupe koje je, uz Uljanik brodogradilište, pozajmilo i nije vratilo novac »3. maju«.


Navodno je riječ o četrdesetak milijuna kuna. Predsjednica SIKD-a Marina Cvitić »glatko« je odbila ovu Markulinčićevu intenciju, bez obzira što je moguće i bilo neovlaštenog postupanja i kršenja naloga nadležnih službi od strane Štrajkaškog odbora u »3. maju«. Međutim, predsjednica SIKD-a smatra kako bi u Upravi Uljanika morali stati na loptu i pokazati više razumijevanja prema »3. maju«.



Nakon što su pozvali i održali sastanak sa Tomislavom Debeljakom, vlasnikom Brodosplita, trećemajci će do odgovora koji ih zanimaju pokušati doći i »preko grane«. Istina, ovaj put kao dio izaslanstva Sindikata metalaca Hrvatske koje se danas u Trstu sastaje s kolegama iz sindikata i Upravom Fincantieria, izvjestio je jučer Juraj Šoljić.



– Iako nismo zaboravili povijest i okolnosti u kojima je Uljanik preuzeo »3. maj«, nesporna je činjenica da je iz riječkog brodogradilišta »nestalo« stotine milijuna i da trećemajci i bez štrajka nemaju što raditi. U takvim okolnostima prijetiti radnicima zaista izgleda bešćutno. Umjesto prijetnji koje odašiljete kako dopisom, tako i putem medija, možda ste mogli razmisliti da li je opravdan zahtjev radnika »3. maja« da se smjeni dosadašnji direktor Maksimilijan Percan. Ako su u njega izgubili povjerenje sindikati i radnici, ako povjerenja nemaju ni jedinice lokalne samouprave, a sigurni smo ni kooperanti i dobavljači, nije li vrijeme da spomenuti podnese ostavku?, stoji, između ostalog, u odgovoru predsjednice SIKD-a Marine Cvitić.