Donacija

TRAŽI SE RJEŠENJE Dvogodišnjakinji sa Škrljeva potreban asistent da može živjeti sa slijepim roditeljima

Mirjana Grce

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Roditelji dvogodišnjakinje su slijepi i, iako su samostalni, trebaju nekoga tko bi brinuo za nju. Dok ne nađu pomoć, djevojčica živi kod kume u susjedstvu gdje oni provode s njom vrijeme svaki dan



RIJEKA Skromna obitelj iz Škrljeva, roditelji Ivica Butorac i Sandra Baković koji imaju dvogodišnju kćerkicu, dobila je donaciju od 5000 kuna. Primili su je zauzimanjem riječkog Centra za participaciju žena u društvenom životu, a osigurao ju je HEP iz jednog svog humanitarnog programa. Riječ je o roditeljima koji su slijepi, zbog čega njihova kćerkica već neko vrijeme živi kod susjede koja joj je i kuma, i za koju Ivica Butorac kaže da je dobri anđeo njegove obitelji.


Roditelji djevojčice su potpuno samostalni, a viđaju je i provode s njom vrijeme svaki dan. U svojoj kući nemaju nikoga tko bi im pomogao dok je djevojčica još mala, i zato ona, u dogovoru i uz pomoć nadležnih institucija i Primorsko-goranske županije, živi kod susjede i kume, a pohađa i vrtić. Roditelji žele da se njihovo dijete, kada to bude moguće, vrati živjeti s njima, a to će biti moguće kada im se nekako omogući da imaju pomoć, asistenta u svojoj kući, u dijelu dana kada dijete nije u vrtiću. Mnogi rade na tome se ovim roditeljima na taj način pomogne.


– Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj donaciji i omogućili da dobijemo pomoć, i svima koji su nam i inače pomagali, podržavali nas i podržavaju, od mnogih udruga do pravobraniteljice, Centra za participaciju žena u društvenom životu te Centra za socijalnu skrb i Primorsko-goranske županije – rekao je Ivica Butorac.




Antonija Pintar, voditeljica Centra za participaciju žena u društvenom životu, objasnila je da je Centar u životnoj priči ove obitelji prisutan gotovo godinu dana, da su se angažirali oko pronalaženja asistenta za njih, ali da nije uspjelo. No, uvjerena je da će se netko educiran pronaći, da sigurno ima žena, npr. mladih umirovljenica, koje su same i koje bi pomogle ovoj obitelji, a istovremeno bi ova obitelj toj osobi ispunila život.