Razgovor

TIHOMIR ČORDAŠEV ‘SDP i HNS opet kreću u brak iz interesa, ali stvarno ne znam tko će im biti kum’

Tihana Tomičić

Mislim da je krajnje vrijeme da SDP prizna da su nešto ipak pogriješili i da im model ne funkcionira – Tihomir Čordašev  / snimio S. DRECHSLER

Mislim da je krajnje vrijeme da SDP prizna da su nešto ipak pogriješili i da im model ne funkcionira – Tihomir Čordašev / snimio S. DRECHSLER

SDP želi većinu u Gradskome vijeću. Kolega Andrej Poropat izHNS-a želi biti predsjednik Vijeća. Tko god pristane biti kum, sigurno mu neće biti lako, ako uopće postoji netko tko je spreman pretrčati na tu stranu, kaže Tihomir Čordašev



Pat pozicija u riječkom Gradskom vijeću, u kojoj ni tzv. vlast, dakle SDP, nema većinu, jednako kao što je nema ni tzv. oporba, ovih dana mogla bi dobiti novu dimenziju: HNS bi mogao krenuti u opoziv predsjednika Vijeća Tihomira Čordaševa iz Akcije mladih. Iako se »srednji blok« bio dogovorio da će se predstavnici četiriju stranaka ili lista rotirati kroz četiri godine na mjestu čelnika Gradskog vijeća, u međuvremenu je taj plan zapravo propao, i čini se da će već prije isteka godine dana doći do promjena. Ako HNS skupi većinu u Vijeću, a to ne može bez SDP-a, tada će Akcija mladih izgubiti poziciju predsjednika. Stoga smo predsjednika Vijeća Tihomira Čordaševa pitali kako vidi sadašnju situaciju i stoji li iza svega neka vrsta političke trgovine.


Iz HNS-a poručuju da su nezadovoljni kako vi i Akcija mladih vodite Gradsko vijeće. Čini se da će HNS krenuti u opoziv. S kim, po vama? I stoji li iza svega SDP?


– SDP želi većinu u Gradskome vijeću. Kolega Andrej Poropat iz HNS-a želi biti predsjednik Vijeća. To je brak iz interesa. No, nije poznato tko će biti kum tom braku. Tko god pristane, sigurno mu neće biti lako, ako uopće postoji netko tko je spreman pretrčati na tu stranu.


Drugačija politika




Kada sam prije 15 godina osnivao Akciju mladih i politički se aktivirao, jedan od mojih motiva je bio pokazati da politika može biti drugačija. Mi se protivimo politici trgovanja ispod stola, politici gdje se većina kupuje pročelničkim mjestima ili mjestom predsjednika Vijeća. Zalažemo se za političku raspravu koja će se odvijati pred očima javnosti jer jedino tako možemo spriječiti političku trgovinu, koja je jedan od najvećih problema našeg društva.


Među ostalim, optužuju vas da Vijeće nije funkcionalno, da se odluke ne donose, da postoji blokada u radu i da je to razlog zašto se kreće u pokušaj promjene na čelu Gradskog vijeća.


– Zanimljiv je taj stav da se sve što gradonačelnik predloži mora i donijeti, a u isto vrijeme niti jedan amandman s druge strane se ne smije usvojiti, ako nema blagoslov gradonačelnika. Meni to zvuči kao poruka da šutim, slušam i ne »talasam«. Možda je problem što su me odgojili da mislim svojom glavom. Što god bilo, meni to ne zvuči kao poruka u duhu demokracije. Možda kolega Poropat nije upoznat s poslovnikom i ovlastima predsjednika vijeća. Moj posao je da organiziram održavanje sjednice najmanje jednom u dva mjeseca, kako bi vijećnici mogli raspravljati i glasati. Nije moj posao da osiguram Obersnelu, HNS-u ili bilo kome drugom većinu. I ne planiram to činiti ni u budućnosti. Za to svima stoji govornica na raspolaganju pod jednakim uvjetima i hoće li netko dobiti većinu ovisi o kvaliteti i snazi argumenata koje prezentiraju, a ne o tome tko je predsjednik Vijeća. Odluke se donose temeljem većine između 37 vijećnika, a ne mojim dekretom. Koliko priče o nefunkcioniranju imaju uporišta, jasno govori statistika. Točno 100 usvojenih odluka, 12 neusvojenih. Od tih 12 HNS također nije podržao njih 10, ali sad odjednom Vijeće nije funkcionalno. Ova priča kulminira u trenutku kad je Vijeće odbilo poskupljenje komunalne naknade. To je pravi uzrok. Iz njihovih tvrdnji proizlazi da Gradsko vijeće funkcionira isključivo ako slijepo glasuje za prijedloge gradonačelnika. Moja smjena nema veze s procedurom, nego ima veze s uklanjanjem onog što ja predstavljam, a to je Vijeće koje nije privjesak gradonačelniku, vijeće u kojem se mora raditi, i u kojem se svatko mora poprilično oznojiti ako želi da mu odluka prođe. Ovo Vijeće nije na autopilotu i dok sam mu ja predsjednik, neće biti.


Nadzor »Rijeke 2020«


Na čemu se raspao tzv. srednji blok? Naime, jasno je, ako HNS kreće u ovakvu političku akciju, tada mora računati i neke ruke vijećnika srednjeg bloka, takva je matematika.


– Ono što se kolokvijalno naziva »srednji blok« je koordinacija gradskih vijećnika čija je politička pozicija negdje između SDP-a i HDZ-a u ovom gradu. U međuvremenu HNS je zaključio da je za njih bolje biti u koaliciji sa SDP-om. Zaključili su da je koalicija s Obersnelom ono za što su glasali njihovi birači kad su birali Bukšu protiv Obersnela i to je njihovo pravo. Što se koordinacije tiče, ona funkcionira i dalje, ali sada kao suradnja dva kluba.


Je li točno da vam je SDP nudio trajnu suradnju, a da vi za to tražite mjesto u Nadzornom odboru tvrtke Rijeka 2020.?


– Nama konstantno dolaze razne ponude, no naš princip je jasan – koalicije sa SDP-om neće biti. To ne isključuje suradnju, ali svaka ponuda nama u Akciji mladih mora biti ponuda koja uključuje sve političke opcije u Vijeću. Mi nećemo pristati na krnju demokraciju. Ako netko misli da ćemo pristati na išta drugo, nije nas dovoljno upoznao. Princip Akcije mladih koji smo oduvijek zastupali, koji smo zastupali prije pet godina kad smo bili u koaliciji s PGS-om, koji zastupamo sada i koji ćemo uvijek zastupati, jest da oporba mora biti zastupljena u nadzoru poslovanja gradskih društava. Mi smatramo da je to pitanje političke kulture i pokazatelj stupnja demokratskog razvoja. Isto što vrijedi za sva gradska društva vrijedi i za Rijeka 2020. Meni je nevjerojatno da Rijeka 2020. može jednu stolicu platiti skoro 3.000 kuna, doslovno stolicu, govorim o stolicama koje su korištene na predstavljanju tvrtke i projekta EPK van Rijeke, te mi je neprihvatljivo da vijećnik mora danima čekati odgovor gdje se ta stolica nalazi. Držim da se to ne bi događalo kad bi oporba imala instrument nadzora.


U okviru mogućeg


Akcija mladih percipirana je kao nezavisna i oporbena u Gradu Rijeci: zašto ne iskoristite priliku koju imate s mjestom predsjednika Gradskog vijeća da neke stvari u Rijeci promijenite? Iako ste imali protukandidata Obersnelu na izborima prošle godine, Akcija mladih je podržala proračun, a i sada će novo veliko zaduženje za projekt EPK. Nije vam problem što je proračun 200 milijuna kuna u minusu?


– Akcija mladih nema nikakvih problema s financiranjem vrtića, školstva, sporta, socijale, kulture, a kao stranka koja zastupa interese mladih ljudi definitivno nemamo problema s gradnjom POS-ovih stanova. No, ono s čime imamo ogroman problem je što se novac konstantno neracionalno troši i što je jedino rješenje povećanje poreza svaki put kad prifali. Džepovi građana nisu bankomat i nemamo apsolutno nikakvo pravo da ih tretiramo tako. Sve dok građani nisu zadovoljni kvalitetom koju dobivaju za svoj novac nemamo pravo tražiti da plate više. Kako doma, tako i u Vijeću. Doma trošim onoliko koliko imam i koliko si mogu priuštiti. Ako mi fali, mogu ili više raditi ili smanjiti doživljaj. Ako kod kuće moramo i možemo živjeti u okviru svojih mogućnosti, onda moraju i mogu i u gradskoj upravi. Fokus gradske politike mora biti na zapošljavanju jer Grad živi od poreza na dohodak. Građani Rijeke plaćaju porez Gradu Rijeci bez obzira na to rade li u Rijeci, Bakru ili u Matuljima. Neozbiljno je očekivati da će Bakar ili Matulji s proračunom od 50-ak milijuna samostalno financirati industrijski razvoj Rijeke, a da ćemo se mi sa 700 milijuna praviti kao da nas se to uopće ne tiče. Mi kao Grad moramo aktivno participirati i značajno povećati ulaganje u otvaranje radnih mjesta. Ne možemo svi živjeti od kulture, nama daleko više treba poduzetništvo i tvorničke hale, a za njih ima prostora u okolici grada. No, kako postići dogovor sa SDP-om kad se oni sami između sebe ne mogu dogovoriti? Kako objasniti da se Obersnel i Komadina ne mogu dogovoriti oko jedne razvojne agencije, nego će svatko imati svoju, a ista je opcija na vlasti? Grad ima skoro 250 milijuna nagomilanog gubitka iz prethodnih godina. Na kraju 2017. godine imamo 200 milijuna dospjelih neplaćenih računa, a proračun je završio s dodatnih 20 milijuna gubitka. Nemamo prijedlog kako se nositi s postojećim dugovima, a trebali bi bez rasprave prihvatiti dodatnih 180 milijuna zaduženja. Mislim da je krajnje vrijeme da SDP prizna da su nešto ipak pogriješili i da im model ne funkcionira. Priznavanje pogreške je prvi korak u pronalasku rješenja. No, umjesto da se razgovara o rješenjima za nagomilane probleme, razgovara se samo o smjeni predsjednika Vijeća.