Srednji blok

Švorinić: Ukinut ćemo dvostruko naplaćivanje jednokratne grobne naknade

Damir Cupać

Josip Kukuljan, Danko Švorinić i Petra Mandić / Foto: Sergej DRECHSLER

Josip Kukuljan, Danko Švorinić i Petra Mandić / Foto: Sergej DRECHSLER

Točno je da komunalna društva mogu taj namet naplaćivati, ali i ne moraju. No, u Rijeci građane očito doživljavaju kao ovce za šišanje. Učinit ćemo sve da zaštitimo naše sugrađane, rekao je Švorinić



RIJEKA – Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić najavio je da će gradski parlament nakon dvotjedne javne rasprave na e-konzultacijama Grada Rijeke izmijeniti odluku kojom Komunalno društvo Kozala građanima Rijeke dva puta naplaćuje jednokratnu naknadu za grobno mjesto.


– Josip Kukuljan nedavno je iznio taj problem i točno je da je Komunalno društvo Kozala jedino u Hrvatskoj koje dva puta naplaćuje jednokratnu naknadu dva puta. Dakle, još jednom – jednokratnu naknadu dva puta.


Ta se praksa počela primjenjivati stupanjem na snagu novoga zakona o grobljima iz 1998. godine. Do tada se grobno mjesto plaćalo na 30 godina, a nakon toga bi je građani imali u vlasništvu na neodređeno vrijeme.




Sva ostala komunalna društva u Hrvatskoj iščitala su zakon na način da se građani ne opterećuju dodatnim nametom. Ali ne i Komunalno društvo Kozala, upozorio je Švorinić.


On je dodao da izjave gradonačelnika Vojka Obersnela i direktorice Komunalnog društva Kozala Nives Torbarine nakon javnog istupa Josipa Kukuljana ne stoje.


– Točno je da komunalna društva mogu taj namet naplaćivati, ali i ne moraju. No, u Rijeci građane očito doživljavaju kao ovce za šišanje. Učinit ćemo sve da zaštitimo naše sugrađane.


U međuvremenu su se političke okolnosti promijenile pa sada možemo u Gradskom vijeću u čijoj je nadležnosti ova odluka donijeti novu kojom bi se ukinuo ovaj namet. Nakon što prijedlog nove odluke uputimo u javnu raspravu, KD Čistoća će moći sama završiti s takvom praksom. Ako to ne naprave, mi ćemo im zabraniti odlukom Gradskog vijeća, obećao je Švorinić.


Nezavisni vijećnik Josip Kukuljan podsjetio je da je Komunalno društvo Kozala od dvostruke naplate uprihodovalo oko milijun i pol kuna u pet godina jer se taj namet naplaćuje u iznosima od tri do 20.000 kuna.


– Kako to izgleda u praksi, svjedoči i primjer jednog građanina koji mi se obratio, ali zbog straha nije htio javno istupiti. Naime, on bi do kraja godine trebao platiti ono što je već platio 18.000 kuna. U slučaju da to ne napravi, ostaje bez grobnog mjesta, a ostaci njegovih najmilijih se prebacuju na opće polje. Oni koji nisu imali novac za namet upravo su tako i završili, ostali su bez grobnih mjesta, izjavio je Kukuljan.


Petra Mandić iz Mosta zahvalila je Kukuljanu zbog toga što je cijelu priču pokrenuo, a upravi Komunalnog društva Kozala je poručila da svoju poslovnu bilancu uređuje reorganizacijom, a ne nametom građanima Rijeke koji je nepravedan.


Na pitanje što s ljudima koji su platili dvostruku naknadu ili su ostali bez grobnih mjesta, Švorinić je odgovorio da se prijedlog odluke šalje na javnu raspravu kako bi se iskristalizirala najbolja rješenja, te je pozvao sve da se uključe u e-konzultacije o ovoj temi na internetskim stranicama Grada Rijeke.