Turističke ljepote

Svjetski mediji dive se Kvarneru i hvale Rijeku EPK: Godina bi mogla biti doista posebna

Alenka Juričić Bukarica

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Regija je, uz ostalo, jako dobila na "vidljivosti" time što ju je veliki Lonely planet uvrstio u top 20 regija koje valja posjetiti u ovoj godini. A ako to kaže neovisni Lonely planet, onda mu se vjeruje



RIJEKA – Da će 2020. za Kvarner i Rijeku doista biti posebna pokazuje i interes stranih medija, posebno turističkih novinara u posljednje vrijeme te broj objava u stranim medijima.


Ova je regija, uz ostalo, jako dobila na “vidljivosti” time što ju je veliki Lonely planet uvrstio u top 20 regija koje valja posjetiti u ovoj godini. A ako to kaže neovisni Lonely planet, onda mu se vjeruje. Činjenica da je Rijeka za koji tjedan i Europska prijestolnica kulture također Rijeku i regiju stavlja u žižu interesa medija.


Čudesni skriveni otoci


Tako je u novu godinu veliki španjolski list El Pais, ušao s velikom objavom u svom turističkom prilogu El viajero, upravo o Kvarneru. Pa tako Španjolci kažu kako Kvarner čine čudesni otoci skriveni u sjevernom kutku Jadranskog mora, potom kameni gradovi, sjajne vile naslijeđene od Austro-Ugarske i vrlo dobro očuvana obala, sa skrovitim uvalama okupanim kobaltno plavim vodama.




Kaže tako dalje El Pais kako je Kvarner jedna od mediteranskih regija koju će biti vrijedno otkriti 2020. A na tom putu otkrivanja Kvarnera, prvo mjesto mora biti lučki grad Rijeka koji će uz irski Galway imati titulu Europske prijestolnice kulture 2020.


– Ovo je jedan od najmanje poznatih dijelova hrvatske obale, a koju sve više posjećuju turisti iz cijelog svijeta koji često previde ovu destinaciju i više vole posjetiti ljepote susjednih Dalmacije i Istre. Ali grad Rijeka predstavlja “vrata” kroz koja se dalje otkrivaju prekrasni otoci Rab, Krk, Lošinj i Cres, a koji godinama potiho, u sjeni, stvaraju dobru kulinarsku i ekološku priču, kažu Španjolci opisujući ovaj kraj koji, kako i sami kažu, još uvijek nije toliko poznat među gostima kao što su to Istra ili Dalmacija.


Rijeku su, dakle, stavili na prvo mjesto onoga što na Kvarneru treba posjetiti, pa tako kažu, uz ostalo, kako i nije najljepši grad u Hrvatskoj, međutim, je izuzetno zanimljiva ako znate kako otkriti šarm, kulturu i noćni život koji posjeduje.



To je treći najveći grad u državi, njegova najveća luka je domaćin jednog od najživljih karnevala. Većina putnika prolazi na putu za otoke ili za područje Dalmacije, ali valja i zaustaviti se.


A osim na toplom Pirinejskom poluotoku, posljednjih mjesec dana, o Rijeci su se, uz druge, raspisali i neki njemački i austrijski mediji. Tako su, primjerice, o ovogodišnjoj Europskoj prijestolnici kulture pisali u velikim Sternu i Bildu. Novinar Sterna, uz ostalo, navodi kako će Rijeka poput ostalih bivših prijestolnica kulture, upotrijebiti novac, čiji značajan dio dolazi iz EU fondova, za obnovu svoje kulturne infrastrukture.


Na mjestu stare tvornice šećera treba izgraditi muzejsku četvrt, s novom gradskom knjižnicom i interaktivnim muzejem za djecu.A bogat program pod motom Luka različitosti trebao bi privući velik broj onih koji su zainteresirani za kulturu.


Blago grada na Rječini


Bild, pak, govori o blagu ovogodišnjih prijestolnica kulture Galwayju i Rijeci. O gradu na Rječini ističu kako je grad na izborima za EPK vidio sebe kao autsajdera.


– A tko samo površno “baci oko”, može se složiti. Ima luku punu praznih skladišta, bankrotirano brodogradilište i socijalističke nebodere. Ali između njih također postoji puno sjaja. Na primjer, u prekrasnim zgradama u starom gradu, navodi novinar Bilda.



Rijeka, smještena na granici između srednje i jugoistočne Europe te između Balkana i Sredozemlja, bila je nekad talijanska. Grad se još zove talijanski Fiume, a ovdje se dugo govorio jezik koji se zove fiumanski. Pod Titovom vladavinom, slika Rijeke promijenila se – postala je uzoran socijalistički grad.


Danas su mnoge industrije nestale, a zgrade stoje prazne. Rijeka EPK vidi kao priliku da se obnovi, za što postoje mnogi planovi. Bivša tvornica šećera trebala bi postati muzejska četvrt, skladišta u luci već su postala umjetnički ateljei, navodi Bild. Nijemcima je, primjerice, zanimljiva i činjenica da njemački umjetnik Heiner Goebbels radi na instalaciji Anakrono kupalište na starim bazenima na Školjiću.



A s obzirom na to da je godina EPK tek počela, otkrivanja Rijeke i Kvarnera u velikim europskim i svjetskim medijima bit će sve više.


Opatija – profinjena destinacija+


Španjolci pišu i o Opatiji kao profinjenoj destinaciji belle epoque, te spominju i Villu Ariston u kojoj su, kažu, bili i Coco Chanel i Kennedyji. Ali pišu i o Učki koju, kao najbolje čuvanu kvarnersku tajnu, stavljaju na treće mjesto. A tu su i otoci koje El Pais podrobno opisuje kao poželjna odredišta za goste željne odmora i autohtonog doživljaja.